Zorg

Hoeveel bacteriën wissel je uit bij een tongzoen?

Partners die met elkaar tongzoenen, hebben veel dezelfde bacteriën in hun mond. Op de tong blijven de micro-organismen het langst zitten, in het speeksel zijn ze vrij snel weer weg. Dat ontdekte TNO-hoogleraar Remco Kort nadat hij zoenende stellen had onderzocht bij museum Micropia. Tijdens een tongzoen van tien seconden worden ongeveer 80 miljoen bacteriën uitgewisseld.

Tongzoen

De resultaten van het onderzoek worden maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Microbiome. Aan het onderzoek deden 21 stellen mee, die meerdere keren met elkaar zoenden. Voor en na zo’n intieme kus werd met een wattenstaafje een monster van de bacteriën op de tong genomen en spuugden de deelnemers een speekselmonster in een buisje.

Leefstijl

Om het speeksel van twee geliefden op elkaar te laten lijken, moeten zij vaak tongzoenen: minstens negen keer per dag. De tongen hebben zo vaak zoenen niet nodig, meent Kort. De samenstelling van de bacteriën op de tong hangt behalve van zoenen ook af van de levensstijl. Zo maakt het bijvoorbeeld verschil of beide partners roken en dezelfde tandpasta gebruiken.

https://www.youtube.com/watch?v=DaXBxQI_iEI

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht