Zorg

Ommelanderhuis: bungelen aan onderkant samenleving

Op de gang klinkt geluid. Het is half twee ’s nachts en overal is geluid, rare geluiden, gestommel, gehoest en ondefinieerbaar geschreeuw, maar het gekreun, gesteun en gehijg op de gang houdt me wakker.

Ommelanderhuis-6

 

Ik weet niet wie het is. Ik denk dat het Vanessa is. Ze zit tegenover me bij het eten. Ze ziet er flamboyant uit. Een fleurig jurkje verhult het ranke lijf. “Het is van echt zijde, mooi hè,” glundert Vanessa. Haar haar is lang, verzorgd en keurig in model. Boven de ogen sieren twee enorm vrouwelijke wenkbrauwen. Ik vraag me af of ze definitief zijn aangemaakt, of dat ze het zelf elke dag zelf doet.

Ik weet niet wie het is. Ik denk dat het Vanessa is. Ze zit tegenover me bij het eten. Ze ziet er flamboyant uit. Een fleurig jurkje verhult het ranke lijf.

“Het is van echt zijde, mooi hè,” glundert Vanessa. Haar haar is lang, verzorgd en keurig in model. Boven de ogen sieren twee enorm vrouwelijke wenkbrauwen. Ik vraag me af of ze definitief zijn aangemaakt, of dat ze het zelf elke dag zelf doet.

“Ik doe alles wat jij wilt”

Toch stel ik een andere vraag. Want Vanessa vertelt dat ze nog een zijden jurk heeft. Een prijzige stof, dus ik ben benieuwd wat ze doet om aan geld te komen. “Ik lever diensten. Weet je wel dat zestig procent van mijn klanten bestaat uit politieagenten?”

Wat voor diensten het zijn wil ik eigenlijk niet weten, maar de nieuwsgierigheid wint het van de huiver voor het antwoord. “Ik doe alles wat jij wilt. Achter het raam, op de baan (tippelzone), maar tegenwoordig via telefoon. Dan spreek ik ergens af met de klant.”

Vanessa is niet dom, zelfs opmerkelijk helder in verhouding tot de andere eters in de zaal. “Ik ben de enige die hier alleen met psychische problemen zit, ik gebruik geen drugs,” zegt ze, terwijl een opgehoopt restje coke uit haar neus in de nasi dondert.

Nu smaakt de nasi sowieso al niet erg goed, maar mijn trek is verdwenen. Tegen heug en meug werk ik hapje voor hapje weg. Het komt niet alleen door Vanessa dat ik moeite heb met eten. Het is het eerste moment dat ik me, zonder personeel, in de groep begeef.

Vanaf nu ben ik voor even één van hun. Een aan alcohol, of drugs, of allebei verslaafde ex-dakloze met een psychiatrische aandoening, dubbele diagnose ook nog in negentig procent van de gevallen. De indrukken nemen mijn eetlust weg.

Ommelanderhuis

De beroemdste bedelaar van Groningen

Na het opscheppen van het eten maak ik een rondje door de zaal en stel ik me bij alle tafels voor. Een aantal bewoners reageert erg opgetogen. Andere kijken me tijdens de gehele uitleg niet aan, reageren niet en eten door alsof het hun laatste maal is.

Tijdens het eten druppelen nieuwe gasten binnen. Eén van hen kijkt me nieuwsgierig aan: “Wat doe jij hier?” Een nieuw gezicht valt op. Ik vertel dat ik op uitnodiging van Het Kopland een nacht blijf slapen. “Oh je gaat het echt meemaken. Dat is wel goed. Eigenlijk moet je overdag komen. Dan gebeurt er meer.

Waarop ik vertel dat ik geen afspraken heb de volgende dag, en zo lang blijf als nodig is. “Tof, spreek ik je straks bij de koffie wel.” Nadat de gast me een hand geeft hoor ik een bekend stemgeluid op de gang. Misschien wel de beroemdste bedelaar van Groningen komt binnen.

“Goedenavond, hoe is het?,” hoor ik hem enthousiast roepen tegen de dames achter de balie. Gezellig, Bernard komt eraan. De bedelaar die je altijd vriendelijk vraagt om wat geld. Geef je niets, geen probleem, “Fijne avond, eet smakelijk, tot de volgende keer, bedankt!,” blijft hij roepen tot je uit zicht verdwijnt.

Bernard speelt geen toneel op straat. Binnen de muren van het Ommelanderhuis is hij dezelfde gast als buiten. Vriendelijk naar iedereen, vrolijke knikjes en voor alles een bedankje. Het is bijna neurotisch, maar hij heeft er ogenschijnlijk schik in.

Sinds december 2012 woont Bernard in het Ommelanderhuis. Hij heeft het goed hier. Beter dan in zijn eigen huis, waar hij tot de opname in het Ommelanderhuis woont. “Ik heb hier vrijheid met de juiste begeleiding. Ik kan niet goed voor mezelf zorgen, ik heb iemand nodig die op me past. Dat gebeurt hier, zonder dat ik het gevoel heb dat ik in een gevangenis zit.

Ommelanderhuis

Uit de Tbs zo op straat

Dat komt onder andere omdat bewoners hun eigen kamer hebben, waar ze veel privacy genieten. De deur kan op slot en wat er achter de deur gebeurt, is aan de bewoner zelf, zolang ze maar niet dealen of voor overlast zorgen. Door deze setting voelt het gros van de bewoners zich erg thuis in het Ommelanderhuis.

Ook kunstenaar Giovanni voelt zich happy. Hij heeft een moeilijk leven achter de rug. Door omstandigheden pleegt hij op vrij jonge leeftijd een gewapende overval. “Het moest voor iemand anders. De druk was hoog. Ik kon er niet onderuit. Maar ik durfde uiteindelijk niet. Ik ben weggerend tijdens de overval en heb me daarna twee weken verstopt omdat ik bang was dat de criminelen, voor wie ik het moest doen, achter me aankwamen.”

Na een tijdje onderduiken, geeft Giovanni zich aan bij de politie. In een paar jaar tijd wordt hij door heel Nederland van gevangenis naar gevangenis gesleept. Na alle omzwervingen belandt hij in de Tbs-kliniek in Groningen. “Ik zat onterecht vast. Uiteindelijk heb ik het hoger beroep gewonnen en moesten ze me per direct vrijlaten en toen stond ik op straat in Groningen.”

Psychoses als inpiratie

Giovanni heeft verschillende psychoses gehad. “Sinds ik niet meer blow valt het heel erg mee. Eigenlijk heb ik er al jaren geen last meer van.” Toch is de kunstenaar niet helemaal gestopt met drugs. “Ik snuif nog regelmatig speed. Maar niet elke dag. Maandag haal ik weer wat op. Dan ben ik twee dagen wakker en daarna slaap ik de hele woensdag.”

Zijn levensverhaal stopt Giovanni in zijn schilderijen en ansichtkaarten. Het is abstracte kunst. “Ik werk graag met kleuren en diepte. De kleuren die ik gebruik vertalen mijn gevoel van het moment.” Hij neemt mij vervolgens mee naar zijn kamer om zijn werk te laten zien.

Zijn hok van 3,5 bij 2 meter is helemaal ingericht naar eigen smaak. Een grote, maar versleten bank staat in de hoek. “Daar slaap ik al zes jaar op. Ik kan niet op een bed slapen.” Tegenover de bank staat een bureautje, met daaronder een stoffige pc. Overal in de kamer staan asbakjes met halve peukjes en heel veel andere prullaria. Aan de muur hangen eigen kunstwerken, schilderijen van anderen, en twee posters uit de Playboy.

“Ja, ik hou wel van vrouwen. Ik ben de enige bewoner hier die vijf vriendinnen heeft gehad. Ik heb nu ook een vriendin, een bewoonster hier. Vier vrouwen op 35 man, en ik ben de gelukkige die een van de dames heeft versierd. We komen bij elkaar op de kamer als we zin hebben. Maar het moet niet te lang duren, dan ga ik weg. Anders word ik gek.”

Vol trots laat de kunstenaar zijn donkere, macabere en intrigerende schilderijen zien. Het meest blij is hij met de ansichtkaarten die hij schildert. Hij pakt een mapje erbij en laat ze zien. “Zie je diepte erin? En hier met roze. Homokleur volgens veel mensen. Daar heb ik schijt aan en de vrouwtjes vinden het wel een mooie kleur.”

Hij zwijgt even en kijkt me dan, vanonder zijn strohoedje, doordringend aan: “Weet je. Ik ben een gelukkig mens hier. Heel veel kan beter om het Ommelanderhuis, maar ik ben blij. Ik voel me hier thuis. Dit is mijn hok.” Giovanni is niet de enige die gelukkig is in het nostalgische pand. Ook Han voelt zich prettig in het Ommelanderhuis..

Ommelanderhuis

Bungelen aan de onderkant van de maatschappij

“Het is nu even nodig. Ik kan niet voor mezelf zorgen op dit moment. Ik zit goed hier,” vertelt hij. Op het eerste gezicht zou je Han hier niet als bewoner plaatsen. Als ik me meld voor het kennismakingsgesprek met de begeleiders zit Han op kantoor. Hij vertelt over zijn ex-vriendin die zware medische klachten heeft, dat hij ermee zit. Dat hij wat moet doen.”

Luisterend naar het gesprek en Han in me opnemend, denk ik dat hij een begeleider is. Welbespraakt, haar netjes geknipt, geen drugsogen, nieuwe nikes en geen vlekken in zijn broek. Toch woont Han hier en met een reden. Hij is te slim. “Ik heb een IQ van 142, ik had liever een IQ van honderd gehad. Ik draai door als ik niet oppas. Ik heb onder andere het syndroom van Asperger (vorm van autisme). Daardoor verlies ik mezelf in mijn eigen gedachten.”

Om dat te voorkomen drinkt Han elke ochtend één of twee pilsjes. “Dan krijg ik wat rust in mijn kop.” Als het hopontbijt op is, trekt Han de wereld in. “Ik loop wel acht kilometer per dag. Nadenken, observeren en verhalen schrijven.” Tijdens het struinen door de straten grijpt hij regelmatig in prullenbakken. Waarom vraag ik me af, ze krijgen hier drie maaltijden per dag. “Ik zoek statiegeldflesjes, daarmee koop ik mijn biertjes.”

“Ik wil hier weer weg, maar niet naar het sterfhuis”

Han weet dondersgoed dat hij niet te lang moet blijven in het Ommelanderhuis. “Het is voor nu heel goed voor me. Maar ik wil hier weer weg. Niet zoals de andere vanaf hier naar het sterfhuis, maar vanaf hier naar een betere en zelfstandigere toekomst.” Toch leeft hij nu goed hier. Han heeft vooral behoefte aan rust en dat vindt hij in het Ommelanderhuis.

“Ik heb mijn eigen kamer, aan de gang waar vanaf negen uur ’s avonds geen geluid meer mag worden gemaakt. Ik heb privacy, kan doen en laten wat ik wil en heb de juiste begeleiding. Want alleen red ik het niet. Ik heb de hulp nodig die ze mij hier bieden. Het enige dat ik jammer vind, is dat bewoners elkaar, uitzonderingen daargelaten, niet helpen.”

“We bungelen hier allemaal aan de onderkant van de maatschappij. Dieper kunnen we niet zakken. We hebben elkaar nodig om naar boven te klimmen. Maar als iemand een euro kan verdienen door jou een trap naar beneden te geven, dan doen ze dat. Er zijn maar een paar mensen die ik hier blindelings vertrouw,” waarop de begeleider oppert dat Han toch met meer mensen vriendschappelijk omgaat. “Vertrouwen en vriendschappelijke omgang, zijn twee verschillende zaken.”

We verlaten zijn persoonlijke leven en nemen de wereldproblematiek door. We praten over IS, Sharia, conflicten, religies en de rol van het geloof in de bloederige geschiedenis. Waarom het ellende is in Afrika en niet in Zuid Amerika. Han weet waar hij over praat. Hij volgt het nieuws, hij is ingelezen en heeft een scherpe mening.

Als we zijn uitgepraat is het bijna twaalf uur. Tijd om mijn slaapkamer op te zoeken. Een hok op zolder. Met een bed, een kast en twee tafels. De matras zit onder de brandgaten. De muffe lucht van de gang kruipt onder de deur door de kamer binnen.

Ommelanderhuis

Sancties als het zwaard van Damocles

Terwijl ik luister naar het gestommel, gegier en gehijg op de gang, besef ik waar ik lig. Dat dit voor mij een nachtje slapen is op een slechte hotelkamer. Maar voor al die andere mensen is het Ommelanderhuis hun permanente thuis. Met elke nacht die geluiden.

Constant omgaan met mensen die onberekenbaar zijn. Met mensen die stijf staan van drugs, of op hun laatste benen wankelen van alcohol. Eén verkeerde opmerking en de harmonieuze sfeer slaat om in spanning. In boosheid.

Dat gebeurt ook tijdens het gesprek met Hans. Hij is een van de oudste bewoners. Tijdens de koffie na het avondeten komt hij naar me toe. Hij schudt me stevig de hand en vertelt dat ik hem mag interviewen. Graag zelfs, want hij wil zijn verhaal kwijt. “Bedenk wel dat hij dronken is,” fluistert een begeleider mij toe.

Hans en ik lopen naar het souterrain, naar de rokersruimte waar we in alle rust kunnen praten. Dat lukt niet in de eetzaal waar de koffie geserveerd wordt. Daar tetteren de Toppers uit de speakers. Op groot scherm wordt de DVD afgespeeld. Een goed idee volgens de begeleider, maar er zijn maar weinig bewoners die de Toppers kennen, laat staan hun muziek waarderen.

“Het liefste wil ik nu sterven”

“Vraag maar, wat wil je weten,” steekt Hans van wal. Ik wil alles weten. Zijn leven hiervoor, zijn diagnose, of hij nu dronken is, hoeveel hij zuipt en hoe het leven hier is. Hans heeft gewerkt als timmerman, heeft de zeeën bevaren en kijkt me dan weer boos, dan weer blij aan, ondertussen glijdt zijn elleboog vier keer van tafel.

“Het leven is niet goed in het Ommelanderhuis.” Hans is de eerste die dat openlijk zegt. “Het sanctiebeleid hangt als het zwaard van Damocles boven iedereen. Je hoeft je koffie maar verkeerd neer te zetten, en je krijgt een sanctie (een paar weken niet meer welkom in het huis). Die druk is enorm, daar ga ik aan kapot. Er is geen rechtstaat in dit huis. Er heerst willekeur. Je bent overgeleverd aan de grillen van de begeleiders,” foetert hij.

Dat zal wel meevallen, opper ik: “De begeleiders zitten hier niet om rijk te worden, maar omdat ze een sociaal hart hebben en jullie willen helpen.” Hans zijn blik verandert plotseling. De lieve oude man wordt boos. “Einde gesprek, ik praat niet meer met jou. Jij heult met de leiding, je bent de vijand.” Hij staat op, wil weglopen, maar laat zijn koffie vallen en kijkt vervolgens seconden naar de plas op de grond. “Dat moet ik maar even opruimen, anders krijg ik een sanctie.”

Navraag bij andere bewoners en begeleiders leert dat Hans vooral bang is voor sancties als hij dronken is. Dat blijkt de volgende dag bij het ontbijt. Hans weet niet veel meer van de dag ervoor. En sancties, daar is hij niet bang voor. Hij heeft zelfs zin in de dag, in het leven, terwijl hij de avond daarvoor nog verklaart het liefste dood te gaan.

Ommelanderhuis

Knibbelen aan de zorg

Niets is zo veranderlijk als de gemoedstoestand van de mensen binnen de muren van het Ommelanderhuis. Liefde slaat zo om in haat. Vriendschap eindigt binnen enkele seconden in knokkerij, of erger. Aan de begeleiders de zware taak om alles te observeren, in te grijpen waar nodig en vooral oog te hebben voor veranderingen in het sentiment.

Dat wordt steeds lastiger. Door bezuinigingen, waar Het Kopland, de stichting achter het Ommelanderhuis, niet aan ontkomt, zijn er steeds minder manuren beschikbaar. In de avond- en nachturen zijn er twee mensen om te waken over veertig probleemgevallen. “Dat is wel eens lastig,” vertelt één van de begeleiders.

De nacht voordat ik er slaap, zetten ze iemand uit huis. Dat gebeurt niet zomaar. De man heeft begeleiders bedreigd en zit nog in zijn vier weken proeftijd. Dan is er maar één oplossing: eruit. Voor hij het hele huis op stelten zet. Maar de gast in kwestie torent ruim twee meter de lucht in. Geen appeltje eitje om met twee vrouwelijke begeleiders hem buiten de deur te werken. Uiteindelijk schiet de politie te hulp.

Het einde van de bezuinigingen is nog niet in zicht. De geldkraan gaat verder dicht. Het Kopland moet komend jaar meer bezuinigen. De stichting wil voorkomen dat het ten koste van het aantal bedden gaat, maar er wordt geknibbeld aan de zorg.

Zowel begeleiders als bewoners gaan een enorm spannende tijd tegemoet. Het zorgt voor angst, voor reuring en in sommige gevallen zelfs voor paniek. De bewoners kunnen nergens anders terecht. “Je moet er niet aan denken dat deze groep op straat belandt,” uit de begeleider zijn zorgen.

Dat is ook een schrikbeeld. Deze groep op straat betekent veel meer overlast in de stad. Nu hebben ze een veilig heenkomen, voldoende eten, rust en begeleiding. Als dat wegvalt, worden het junks die alles doen om aan drugs te komen. Met inbraken en veel meer gevoel van onveiligheid tot gevolg. “Op lange termijn gaat het de staat dan veel meer kosten dan ze nu op korte termijn bezuinigen,” denkt de begeleider.

Bregje Kneepkens van Het Kopland benadrukt dat ze, ondanks de nieuwe bezuinigingsronde, er alles aan doen om de zorgverlening op peil te houden. Het schrappen van bedden is de allerlaatste optie. Maar het enige dat zeker is, is dat het onrustige tijden zijn voor cliënten en werknemers.

Elke toekomst is onzeker

Onzeker is ook mijn toekomst. Er wordt mij tijdens het nagesprek gevraagd wat ik heb geleerd, wat ik heb opgestoken. Dat zijn een aantal lessen. De eerste is dat er in het Ommelanderhuis met minimale middelen en mankracht het maximale wordt geleverd. Dat door de tomeloze inzet van begeleiders en ondanks karige middelen, deze kwetsbare groep een gevoel van thuis heeft.

De tweede les is dat achter elk vooroordeel een menselijk verhaal schuilt. Dat het makkelijk oordelen is, maar dat de werkelijkheid weerbarstiger is dan we vanuit de luie stoel vaak denken. De derde les is dat iedereen hier kan belanden. Ik ook. Er hoeven maar een aantal zaken verkeerd te gaan in het leven, en voor je het weet lig je in de diepste goot en behoor je tot de doelgroep van het Ommelanderhuis. Als het dan tenminste niet is wegbezuinigd.

Ommelanderhuis

Door Willem Groeneveld van Sikkom– Van donderdagavond (13-11) 18:00 uur tot vrijdag (14-11) 13:00 uur heb ik, op uitnodiging van Het Kopland, in het Ommelanderhuis geleefd. Ik heb er gedronken, gegeten, geslapen en vooral heel met mensen gesproken.

Het Ommelanderhuis vangt 39 Ex-daklozen, met een psychiatrische diagnose in combinatie met een alcohol- en/of drugsverslaving, op. Meer informatie op de site van Het Kopland en het Ommelanderhuis.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht