Zorg

Ook prostaatkanker in verband gebracht met overgewicht

Mannen die te zwaar zijn hebben een grotere kans op gevorderde prostaatkanker, waaronder agressieve vormen van de ziekte die dodelijk kunnen zijn. Dat blijkt uit een rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Prostaat, prostaatkanker

Afbeelding ANP

Verband met overgewicht

Gevorderde prostaatkanker wordt toegevoegd aan de groeiende lijst van kankersoorten waarvan bekend is dat ze een verband hebben met overgewicht. Wetenschappers hebben voor het eerst sterk bewijs voor dit verband gevonden tijdens grootschalige analyses van resultaten van onderzoek naar voeding, gewicht, lichaamsbeweging en prostaatkanker.

Hoe vaak komt prostaatkanker voor?

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Volgens cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie zijn er bij bijna 11.000 mannen de diagnose prostaatkanker vastgesteld in 2013, ongeveer 30 procent meer dan 10 jaar eerder. De toename in het aantal geregistreerde nieuwe gevallen kan gedeeltelijk verklaard worden door screening waarbij PSA-waarden (Prostaat Specifiek Antigeen) wordt gemeten. Leefstijlfactoren spelen echter ook een belangrijke rol bij de stijging in het aantal gevallen. Onderzoekers schatten dat ongeveer 10 procent van de gevallen van gevorderde prostaatkanker voorkomen kan worden door een gezond gewicht te behouden.

Preventie

Het belang van het tegengaan van overgewicht ter preventie van kanker wordt steeds duidelijker. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de mate van overgewicht in Nederland zijn zorgwekkend: 52,9 procent van de mannen van 20 jaar of ouder heeft overgewicht. Van de mannen tussen 65 en 75 jaar is zelfs 66,3 procent te zwaar.

Rol van lichaamslengte

Uit het nieuwe rapport blijkt ook dat er sterk bewijs is voor een verband tussen lichaamslengte op volwassen leeftijd en prostaatkanker. Hoe langer een man is, hoe hoger zijn risico op prostaatkanker. Lichaamslengte op zichzelf is waarschijnlijk geen directe oorzaak van de ziekte. Lichaamslengte weerspiegelt bepaalde groeipatronen vroeg in het leven. Daarbij spelen ons voedingspatroon, leefstijl, leefomgeving, genen en hormonen allemaal een rol. Meer onderzoek naar het verband tussen lichaamslengte en kanker heeft een hoge prioriteit in de onderzoeksprogramma’s van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, vooral omdat Nederlanders een van de langste volken ter wereld zijn.

Voeding

Uit eerder onderzoek werd geconcludeerd dat bepaalde keuzes in voeding een verband hebben met het krijgen van prostaatkanker. Zo was het onder andere bekend dat een voedingspatroon rijk aan calcium (bijvoorbeeld zuivelproducten) het risico op prostaatkanker zou verhogen, en voeding met lycopeen (bijvoorbeeld tomaten) dat risico zou verlagen. Sindsdien is er veel meer onderzoek gedaan naar prostaatkanker waarin ook beter onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende vormen van de ziekte. Dit had als gevolg dat het verband met overgewicht duidelijker werd. Het verband met voeding is daarentegen minder duidelijk geworden dan voorheen waardoor het wetenschappelijk bewijs hiervoor beperkter is geworden.

 

Een van de belangrijkste adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor een lager risico op kanker is om een gezond gewicht te bereiken en/of te behouden. Meer informatie, een online BMI calculator en tips voor het meten van de buikomvang zijn te vinden op www.wcrf.nl.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht