Zorg

Puzzelen voor een mooie polis. Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

De zorgpremie stijgt in 2015 gemiddeld bijna tien euro per maand, naar het niveau van 2013. Overstappen? Pas in december kunt u overstappen en nog niet alle premies en pakketten zijn in detail bekend. Vergelijken heeft dus pas over enkele weken echt zin.

 medicijnen, geld, pillen, zorg,

De collectieve verzekering

Veel Nederlanders zijn via hun werkgever of andere collectieven verzekerd. De premies voor die collectieve polissen zijn lager dan de normale premies. Maar de collectieve contracten gelden doorgaans alleen voor de normale naturapolis. De vier grote merken hebben ook online budgetpolissen die nog goedkoper zijn.

Vrije artsenkeuze nog niet in geding

Er is in de politiek gedebatteerd over de vrije artsenkeuze. Maar de besluiten daarover gelden pas in het jaar 2016. In 2015 is de situatie nog onveranderd. De restitutiepolis vergoedt alle verzekerde zorg bij welke zorg-aanbieder dan ook. De naturapolis vergoedt alleen zorg bij gecontracteerde zorgaanbieders, maar in de praktijk zijn dat bijna alle artsen en ziekenhuizen. De budgetpolis vergoedt sommige vormen van zorg alleen bij geselecteerde aanbieders.

Kijk kritisch naar budgetpolis

Op jaarbasis scheelt een budgetpolis meer dan honderd euro. Aan zo’n polis zijn vaak goedkope, handzame aanvullende pakketten gekoppeld. Een vrij complete verzekering is daarmee voor een aanzienlijk lager bedrag te krijgen dan bij de normale polis. Maar welke zorgaanbieders vergoed worden, verschilt flink.

Groter eigen risico kan voordelig zijn

Iedereen heeft komend jaar een verplicht eigen risico van 375 euro. De ervaring leert dat dat veel mensen behoorlijk pijn doet in de portemonnee. De huisarts wordt erbuiten gehouden, maar medicijnen bij deapotheek, bloedtestjes bij het huisartsenlab en ziekenhuisbehandelingen gaan allemaal ten koste van het eigen risico.

De maandpremie voor uw zorgpolis kan enkele tientjes naar beneden als u uw eigen risico vrijwillig vijfhonderd euro verhoogt. Dan hebt u dus wel een eigen risico van 875 euro.

Handzame aanvullende pakketten

Er zijn steeds meer goedkope kleine aanvullende pakketten op de markt. In principe is een aanvullende verzekering niet nodig, want alle noodzakelijke medische zorg zit al in het basispakket. Maar veel mensen willen toch ook een vergoeding voor zaken als extra fysiotherapie, een bril en alternatieve therapieën. Mensen met chronische ziektes hebben dergelijke extra’s vaak hard nodig.

Tevreden?

Wie tevreden is met de huidige verzekering, hoeft natuurlijk niets te doen. Maar het kan wel slim zijn de polis tegen het licht te houden. “Mensen steken soms meer tijd in het kiezen van een telefoonabonnement dan in de keuze van hun zorgverzekering,” zegt directeur Wilma Wind van de patiëntenfederatie NPCF.

Ook de overheid, toezichthouders en verzekeraars adviseren mensen zich goed te oriënteren. Dat hoeft niet per se bij een andere verzekeraar, ook de huidige polis kan wellicht goedkoper of nu meer of minder dekken dan gewenst is. “Kiezen gaat om meer dan de prijs. Laat je niet gek maken door een paar euro’s per maand minder. Weet goed welke zorg je wel en niet krijgt,” zegt Wind.

Kijk hier voor alle premies

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht