Zorg

Voedingssonde bij alvleesklierontsteking meestal overbodig

Patiënten met acute alvleesklierontsteking krijgen vaak direct bij opname in het ziekenhuis een voedingssonde ingebracht om ernstige infecties te voorkomen. Dit is een overbodige ingreep, blijkt uit een grote landelijke studie uitgevoerd onder leiding van onderzoekers van het UMC Utrecht. Chirurg Dr. Eric Manusama van het Medisch Centrum Leeuwarden  is één van de deelnemende onderzoekers, namens de afdeling heelkunde en MDL-geneeskunde van het MCL. Het aantal infecties bij deze ernstig zieke patiënten vermindert niet door een voedingssonde. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het plaatsen van een slangetje via de neus naar de dunne darm zou onder andere de darmperistaltiek bevorderen en zo mogelijk ernstige infecties door alvleesklierontsteking of pancreatitis voorkomen. Wetenschappers waren het er tot nu toe nog niet over eens of deze onaangename ingreep de patiënt daadwerkelijk helpt.  De Pancreatitis Werkgroep Nederland, een samenwerkingsverband tussen verschillende academische en topklinische ziekenhuizen, wilde uitsluitsel bieden.

Daartoe voerde de werkgroep een studie uit bij 208 pancreatitispatiënten. Ongeveer de helft kreeg een voedingssonde binnen 24 uur na opname in het ziekenhuis. De andere helft kreeg 72 uur na hun opname ‘gewoon’ te eten. Alleen als de patiënt na een aantal dagen nog steeds onvoldoende voedingsstoffen binnen kreeg, werd alsnog een sonde geplaatst.

Afwachten even goed

In beide groepen kreeg iets meer dan een kwart van de patiënten een infectie of overleed (respectievelijk 30 van de 101 patiënten die direct een sonde kregen en 28 van de 104 die zelf probeerden te eten). Er werden ook geen andere verschillen gevonden in het verloop van de ziekte. Patiënten hebben dus geen baat bij snelle sondevoeding.

“Bijna 70% van de patiënten had uiteindelijk helemaal geen voedingssonde nodig,” zegt Olaf Bakker, arts-onderzoeker van de afdeling Chirurgie van het UMC Utrecht en coördinator van de studie. “Als het wereldwijd beleid wordt om niet meer direct een voedingssonde te geven, scheelt dat heel wat ellende voor de patiënt: zo’n sonde kan pijnlijk en vervelend zijn.”

Aan het onderzoek werkte een groot aantal chirurgen in verschillende Nederlandse ziekenhuizen mee. Chirurg Dr. Eric Manusama van het MCL: “Nederland staat internationaal in medische kringen bekend om deze aanpak bij medisch wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek vindt niet plaats in één ziekenhuis, maar samenwerkende ziekenhuizen verspreid over het hele land dragen hun steentje bij. Deelname aan wetenschappelijk onderzoek is een onderdeel van de functie van het MCL als topklinisch opleidingsziekenhuis. De Nederlandse aanpak is de reden dat ons onderzoek in de Verenigde Staten als kwalitatief hoogwaardig gezien wordt. We vinden het heel belangrijk dat we binnen het MCL op deze manier kunnen bijdragen aan de vooruitgang van de medische wetenschap. In dit geval heeft het onderzoek ook aantoonbaar betere zorg tot gevolg.’

Verschillende richtlijnen

Sommige internationale richtlijnen voor de behandeling van pancreatitis adviseren momenteel om patiënten snel te voeden via een sonde; andere internationale richtlijnen doen dit weer niet. Het onderzoek waar het New England Journal of Medicine over bericht en dat gesubsidieerd werd door ZonMw, heeft de discussie nu beslecht. Snelle sondevoeding voor iedere patiënt met acute alvleesklierontsteking is niet meer nodig.

Vierduizend per jaar

Acute alvleesklierontsteking of pancreatitis is een ernstige aandoening die per jaar ongeveer vierduizend Nederlanders treft. Patiënten met deze ontsteking worden met heftige pijn en misselijkheid opgenomen in het ziekenhuis. De meesten herstellen binnen enkele dagen vanzelf. Bij ongeveer dertig procent van de patiënten ontstaan echter ernstige infecties die een langdurig herstel vragen. Een vijfde van de patiënten met ernstige infecties komt zelfs te overlijden.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht