Zorg

Meer risico’s bij dotteren. Levensreddend dotteren kan verbeterd worden

Dotteren is de beste manier om een hartinfarct te bestrijden, maar nieuw onderzoek laat zien dat het meer risico’s met zich meebrengt dan gedacht. Het VUmc roept cardiologen op naar een oplossing te zoeken.

Philips

Hartfalen

Van de patiënten die na een acuut hartinfarct worden gedotterd, krijgt 30 tot 50 procent hierna een bloeding in het hart. Dit kan grote gevolgen hebben. Patiënten worden extreem moe, zijn kortademig of houden vocht vast. Dit ‘hartfalen’ kan bij sommigen zelfs zo heftig zijn dat ze voor de rest van hun leven aan huis gekluisterd zitten. Jarenlang werd gedacht dat dit soort klachten onvermijdelijk was. Het hart was nu eenmaal te veel beschadigd tijdens het infarct, en dit was de blijvende schade.

Hoeveel mensen gedotterd

Bijna 17.000 mensen worden jaarlijks gedotterd na een acuut infarct. Zo’n 5000 tot 8500 mensen houden hier ernstig hartfalen aan over. Het onderzoek van het VUmc toont aan dat er een verband is tussen het dotteren en de bloedingen in het hart. Bij een hartinfarct krijgt het hart te weinig bloed en dus te weinig zuurstof, doordat een kransslagader is dichtgeslibd. Er is acuut een operatie nodig. Om de ader open te krijgen, wordt een ballonnetje in het bloedvat geplaatst, de dotterbehandeling. Vaak met succes.

Beschadiging

Nu is gebleken dat de omliggende kleine bloedvaten deze nieuwe stroom bloed niet aankunnen. Door het infarct zijn ze beschadigd en ontstaat een lek. De bloedingen worden mogelijk nog heviger door de grote hoeveelheid antistollingsmedicijnen die cardiologen voorschrijven. Deze medicijnen maken het bloed dunner.

Cardioloog Niels van Royen van het VUmc benadrukt dat dotteren van levensbelang is én blijft. “Als je thuis op de bank blijft zitten na een hartinfarct, is de kans dat je overlijdt één op de drie,” legt hij uit. “Als je snel wordt gedotterd, is de kans op overlijden nog maar vijf tot tien procent. Dotteren redt al levens, maar de behandeling kan nóg beter.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht