Voeding

Schade door overmatige inname vitamine B6 onderschat

Hoge doseringen vitamine B6 kunnen schadelijk zijn voor het zenuwstelsel. Een onderschat probleem volgens Agnes Kant van het bijwerkingencentrum Lareb. Veel vitaminepillen bevatten hoge concentraties vitamine B6. De Consumentenbond roept minister Schippers van Volksgezondheid op om de dosering van vitamine B6 aan banden te leggen. Dit meldt het televisieprogramma KRO Brandpunt.

vitaminepil

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in veel multivitaminen een veel hogere dosering vitamine B6 zit dan de veilige bovengrens van 25 milligram. Een overdosis kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen en ernstige zenuwpijn in de ledematen. Dit blijkt ook uit de klachten die binnenkomen bij het Lareb. “Er zijn mensen die ’s nachts door de pijn het dekbed niet meer op hun tenen kunnen verdragen,” meldt Agnes Kant, directrice van het bijwerkingencentrum.

 Warenwet

Op dit moment zijn alleen voor vitamine A en D maximale doseringen opgenomen in de Warenwet. Voor vitamine B6 zijn richtlijnen opgesteld door de Gezondheidsraad. Deze worden echter door de fabrikanten volledig genegeerd. De Consumentenbond roept minister Schippers op om de Warenwet aan te passen voor B6. “Als het wordt vastgelegd in de wet, kan er ook gehandhaafd worden. Dan kunnen er boetes worden uitgedeeld of producten uit de handel genomen worden,” aldus Babs van der Staak van de Consumentenbond.

 Vitaminepillen

Een kwart tot de helft van alle Nederlanders slikt vitaminepillen en in de winter neemt dit aantal toe. Onder het motto: ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ nemen talloze mensen vitaminen in pil- of poedervorm als aanvulling op hun voeding. Maar dit blijkt dus niet zonder risico.

 In welke voeding zit B6?

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, de afbraak en opbouw van aminozuren, waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, bloedaanmaak, het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas.

Bij langdurig dagelijks gebruik van hooggedoseerde supplementen met vitamine B6 kunnen aandoeningen aan de zenuwen in de armen en benen ontstaan.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht