Zorg

Hoe ga je beter slapen? Creeer de ideale slaapplek

Het creëren van de ideale slaapomgeving vereist slechts een paar dingen: De slaapkamer moet koel, donker en stil te zijn en voelen als een echte onderbreking van de hectische wereld buiten deze vier muren. Hier zijn een paar dingen die we het liefst zouden willen verbannen uit bed

 

mobiel, gms, digitaal, jongeren, tieners, jongere, school, cyberpesten, pesten, telefoon, mobiele telefoon, whatsapp, app, spel, spelletje, slapen, slaaptekort, slaapgebrek, bed, verliefd

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

De telefoon

We hebben al je excuses gehoord voor het houden van je telefoon in of in de buurt van je bed: Je gebruikt het als een alarm, je beschikt niet over een vaste lijn en bent bang dat iemand u midden in de nacht nodig heeft, of je vrienden verwachten dat je je meldt op whatsapp zodra je wakker bent. Maar er zijn ongeveer net zo veel redenen waarom het houden van je telefoon op handbereik je slaap verpest. De meest voor de hand liggende: Elke keer als het piept of zoemt, zal waarschijnlijk je slaap verstoren. Maar zelfs het licht van uw telefoon kan problemen veroorzaken: Het kunstmatige blauw licht uitgestraald door smartphones en andere elektronische apparaten leidt tot opwinding in de hersenen en knoeit met de productie van het slaapverwekkende hormoon melatonine in het lichaam , waardoor je moeilijker in slaap valt.

Tip: Laat je telefoon  in een andere kamer – in vliegtuigmodus – en zet het volume omhoog zodat je je  alarm kunt horen.

Werk

Tablet

Je laptop moet je gelijk verbannen uit de slaapkamer. Ongeveer 80 procent van de jonge professionals werkt vaak nog even in bed. Dit verzwakt “de mentale associatie tussen uw slaapkamer en slaap “, aldus Division Harvard’s van Sleep Medicine.

Huisdieren

AMSTERDAM-DIERENDAG-HOND

We weten dat veel eigenaren van gezelschapsdieren sterke gevoelens hebben voor hun huisdieren. Ze besteden veel tijd aan hun ‘kindjes’, maar  om nu het bed te delen met je harige vriendjes gaat ver. Ze verstoren alleen maar je nachtrust. Het delen van je bed met een huisdier is vaak vragen om slaapproblemen. Elke keer als dat snoezige dier beweegt of miauwt, zal je waarschijnlijk wakker worden.  Wist je dat ongeveer 30 procent van de eigenaren  die hun bed delen met hun huisdier tenminste één keer per nacht wordt. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2014 . Huisdieren brengen  daarnaast ook stof, pollen en huidschilfers mee in je bed, waardoor jij het risico op mogelijke allergische reacties . Lees hier hoe je je matras weer schoon kunt krijgen

Eten in bed

STOCKHOLM-NOBELPRIJSWINNAAR-ONTBIJT

Ja, ontbijt op bed klinkt geweldig, maar kruimels in bed zeker niet doen. Alleen al om hygiëne hoort eten niet in de slaapkamer thuis. En dat niet alleen. Eten  past niet in  het verhaal van uw slaaproutine. Hou de slaapkamer als een heilige plaats waar je naartoe gaat om te rusten . 

Boeken

Loverboys-opvang in Rotterdam

Na een drukke dag even met een boek in bed tot rust komen. Volgens slaapdeskundigen niet een goed idee. Zij benadrukken voortdurend dat de slaapkamer moet worden voor slechts twee dingen en twee dingen: slaap en seks.

Als je iets leest te stimuleren zet je je hersenen weer in werking. En roep je emoties op. Spanning, emotie en nadenken zijn veeleisende activiteiten voor het slapen gaan. Een niet al te prikkelend boek kan goed werken om moe te worden, maar probeer dat wel buiten de slaapkamer te lezen.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht