Zorg

Impulsiviteit voorspelt terugval bij drugsverslaving

Impulsieve mensen die van een verslaving af proberen te komen, hebben  sneller een terugval dan anderen. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Stevens (Universiteit Gent). De resultaten van het onderzoek zijn een stap vooruit in de behandeling van personen met een drugsverslaving.

 

Marihuana

Marihuana. Foto: Archief NDC Mediagroep

Een verslaving wordt steeds vaker gezien als een chronische hersenziekte. “Helaas zetten heel wat mensen met een verslavingsproblematiek hun behandeling vroegtijdig stop”, aldus onderzoeker Laura Stevens. Uit diverse studies is al gebleken dat druggebruikers die het behandelingsprogramma vroegtijdig verlaten, meer kans hebben om kort na de behandeling een terugval te krijgen. Dat maakt het moeilijk om mensen van hun verslaving af te helpen.

 Impulsief

Om de behandeling beter af te stemmen op de noden van gebruikers, onderzocht Laura Stevens welke gebruikers een hoger risico lopen om hun behandeling vroegtijdig te stoppen en een terugval te krijgen. Concreet: stappen impulsieve mensen sneller uit hun behandeling, en vallen ze dan ook sneller dan anderen terug in hun verslavingsgedrag?

 Ontwenningsprogramma

Ja, zo blijkt. Laura Stevens onderzocht een groep druggebruikers in drie residentiële ontwenningsprogramma’s. De gebruikers die bij de start van hun behandeling meer impulsieve keuzes maakten in een aantal computertaken, waren ook meer geneigd om het ontwenningsprogramma vroegtijdig te verlaten. Bovendien bleek deze groep een hoger risico te lopen om kort na het stopzetten van de behandeling hun verslaving te hervatten.

 Controleverlies

Onderzoeker Laura Stevens: “Impulsiviteit hangt sterk samen met controleverlies – iets wat bij verslaafden zeer sterk aanwezig is. We moeten de huidige behandelingsprogramma’s dan ook beter aanpassen. Nu leggen we daarin sterk de nadruk op zaken die bij impulsieve mensen minder functioneel zijn. Zij hebben bijvoorbeeld meer moeite met plannen, behoeftes uitstellen of aandachtig zijn. Zo’n behandeling is met name voor de meest impulsieve druggebruikers zeer veeleisend, wat de kans verhoogt dat ze uit het ontwenningsprogramma zullen stappen. Hierdoor bestaat het risico dat deze kwetsbare groep niet de nodige behandeling krijgt, en steeds verder in het verslavingsgedrag evolueert. ”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht