Zorg

Stress door aardbevingen. Gevolgen kunnen groot zijn

De psychische gevolgen van de aardbevingen kunnen wel eens veel groter zijn dan we tot nu toe denken. Dat stelt klinisch psycholoog Karin Folkers van GGZ-instelling Lentis in Delfzijl.

zin en onzin: anti stress balletje
Lentis biedt sinds mei hulp aan Groningers die gebukt gaan onder de gevolgen van de aardbevingen. Inmiddels heeft de instelling een tiental patiënten behandeld die door de aardbevingen kampen met onder meer ernstige angststoornissen, slapeloosheid of depressies.

Aantal klachten hoger

Hoewel precieze cijfers ontbreken, verwacht Folkers dat het werkelijke aantal noorderlingen met psychische klachten veel hoger ligt. ,,Wij zien hier slechts de meest complexe gevallen. Bovendien zoekt lang niet iedereen hulp. Sommigen schamen zich. Die vinden het lastig om toe te geven dat het niet gaat.’’ En omdat de aardbevingen doorgaan, denkt Folkers dat het aantal noorderlingen met psychische klachten verder zal oplopen.
Ook de GGD Groningen constateert een stijging. ,,Ik hoor van huisartsen dat ze het drukker krijgen’’, zegt Sipke Benus van de GGD. ,,Hoe groot het probleem precies is, weet ik niet, maar het speelt zeker.’’

Onrust

Ook de Rijksuniversiteit Groningen, waar onderzoekers Katherine Stroebe en Tom Postmes onderzoek doen naar gevoelens van onrust en stress die onder Groningers leven en de rol die de NAM en de overheid daarbij spelen, heeft geen duidelijk antwoord. Wel blijkt uit een eerste onderzoek dat zo’n 20 procent van de Groningers veel onrust ervaart en dat zo’n 10 procent last heeft van veel stress. Voor meer cijfers is aanvullend onderzoek nodig, aldus Stroebe.

Gemoedstoestand

Het Sociaal Planbureau Groningen (SPG) constateerde eerder dit jaar dat ‘aardbevingen een aanzienlijke invloed hebben op de gemoedstoestand van Groningers’. Uit onderzoek van juni van dit jaar onder ruim 1100 Groningers blijkt dat een op de drie inwoners onzeker is over de kracht van toekomstige aardbevingen. Vooral inwoners van boven de 50 jaar en bewoners met woningschade voelen zich niet serieus genomen door de overheid.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht