Beweging

Vier apps die hardlopen leuker maken

Snelheid, route, afstand en natuurlijk de verbrande calorieën. Alles kan worden bijgehouden tijdens een rondje hardlopen. Maar wat is de beste (en vooral leukste) applicatie om mee te nemen onderweg?

Facebook Inc. announced that it will purchase smartphone-messaging app company WhatsApp Inc. for $19 billion in cash and stock

Nike + running

Nike + Running (iOS + Android, gratis) Deze app is gemaakt door het sportmerk Nike. Tijdens het rennen houdt de app de afstand, snelheid, route, tijd en verbrande calorieën bij. Verder zijn er trainingsschema’s waarmee je bepaalde doelen kunt stellen. Een opvallend handigheidje: de app maakt gebruik van een ‘heat map’. Het laat door de kleuren rood, oranje en groen zien wat de snelheid is op de route (rood is langzaam, groen is op tempo).
Motivatie
Motivatie nodig? Kies dan voor de “PowerSongs” die Nike geselecteerd heeft. Als de app merkt dat je langzamer gaat rennen, krijg je deze “PowerSongs” te horen om het tempo te verhogen.
Social Media
Een functie om de gegevens op social media te zetten mag natuurlijk niet ontbreken. Resultaten kunnen worden gedeeld met vrienden om aanmoedigingen en, zoals Nike het noemt, ‘run cheers’ te ontvangen.

Zombies, Run!

Zombies, Run! (iOS + Android, €3,59) Opzwepende muziek, een motiverende stem en zien hoeveel calorieën zijn verbrand. Als dat niet genoeg is, dan is het tijd voor ‘Zombies, Run!’. Deze app voegt een spelelement aan de training toe. Je wordt namelijk tijdens het rennen achterna gezeten door zombies.
Missies
Je kunt kiezen uit verschillende niveaus en missies – geschikt voor zowel de beginner als ervaren loper. Het doel is om levens te redden. Je moet het kamp waar je verblijft herbouwen om zo vrienden van de zombies te redden. Tijdens het rennen spaar je munitie, medicijnen en batterijen om het basiskamp uit te breiden.
Interval
De makers van de app hebben ook een interval training bedacht: ‘Zombie Chases’. Je luistert naar je eigen muzieklijst, maar af en worden de deuntjes onderbroken door het geluid van naderende zombies. Zodra je die hoort, moet je harder rennen om ze voor te blijven.

Runkeeper

Runkeeper (iOS + Android, gratis) Een van de meest gebruikte en populaire apps in de hardloopwereld is Runkeeper. De applicatie is zonder veel opsmuk, maar houdt alles bij wat je nodig hebt.
De resultaten van de hardloopsessies worden (net als bij Nike + Running) opgeslagen. Zo kun je gemakkelijk zien of je vooruitgang boekt. Ook kun je zelf een trainingsprogramma samenstellen als je voor een specifiek doel traint.
De app kan gebruikt worden voor zowel hardlopen, wandelen, fietsen als alle andere duursporten.

Cruise Control

Cruise Control (iOS + Android, €4,49) Voor veel lopers is het lastig om tijdens het trainen één tempo te rennen. Je wordt moe of de muziek waar je naar luistert, heeft net niet het goede tempo.
De oplossing is de app ‘Cruise Control’. Je vult in de app van te voren in hoe snel je wilt lopen. Dat kan op tempo zijn, maar je kunt ook kiezen voor een bepaalde hartslag of cadans. De muziek van jouw playlist past zich dan automatisch aan op dat tempo. Wil je je tempo verhogen? Vul dat in en de nummers worden automatisch sneller afgespeeld.
Lees hier meer over hardlopen
Hier vind je een hardloopschema voor beginners
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht