Zorg

Vrouwen onzeker als ze tanden niet gepoetst hebben

Hygiënespecialist SCA, bekend van merken zoals Tempo, Libresse en TENA, gaf onlangs opdracht voor het ‘Hygiene Matters’-onderzoek, waarbij in totaal 13.492 mannen en vrouwen in 13 landen werden ondervraagd. Hieruit blijkt dat Nederland zich, in vergelijking tot andere landen, zelden zorgen maakt over ziekte door slechte hygiëne.

Foto: ANP

Foto: ANP

Openbare voorzieningen

Toch ziet twee op de vijf Nederlanders af van een bezoek aan openbare voorzieningen als toiletten, zwembaden en douches in sportfaciliteiten. Ook blijkt dat hygiëne niet alleen de expertise, maar ook een zorg van voornamelijk vrouwen is. Zij zijn het meest bezig met hygiëne en worden binnen het gezin het vaakst benaderd voor advies over bijvoorbeeld deodorantgebruik, tanden poetsen of menstruatie.

Vrouwen hebben de meeste zorgen over hygiëne

Over de hele wereld zijn het vooral de vrouwen die zich met hygiëne bezighouden. Meer dan de helft van de vrouwen voelt zich onzeker in sociale situaties, wanneer zij ongesteld zijn. Bijna 9o% heeft hetzelfde gevoel wanneer zij hun tanden niet gepoetst hebben, terwijl 77% van de mannen dit gevoel deelt. Bijna negentig procent van de vrouwen gaat niet zonder deodorant de deur uit (mannen 66%) en 71 % vindt ongewassen haren onprettig (mannen 53%). Opvallend is dat meer mannen (70%) dan vrouwen (66%) zich zorgen maken wanneer zij hun handen niet hebben gewassen. Het zijn wederom de vrouwen die nadrukkelijk vragen om schonere toiletten en betere hygiënevoorzieningen in ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen (16%).

Nederland koploper in hygiënevoorziening

In Nederland maakt slechts 2% van de bevolking zich zorgen over ziek worden door slechte hygiëne. Daarmee loopt Nederland -samen met Zweden, Frankrijk en Amerika- voorop. Ter vergelijking: in Brazilië, Mexico, China en Zuid-Afrika is minstens de helft van de bevolking regelmatig tot vaak ongerust over ziekte door hygiëne. Hoewel Nederland zich relatief weinig zorgen maakt, ontwijkt maar liefst 40% openbare toiletgelegenheden vanwege de gebrekkige staat. Ook zwembaden en douches in sportscholen worden regelmatig vermeden. De oplossing die Nederland aandraagt: aangescherpte hygiëne-eisen voor openbare voorzieningen. Tweeëntwintig procent vindt dat er meer educatie op dit gebied moet plaatsvinden.

Griep vraagt om hygiëneoffensief

Openbare ruimtes zoals winkelcentra, warenhuizen, scholen en kantoren zijn plaatsen waar bacteriën zich gemakkelijk verspreiden. Daar is een goede hygiëne van toiletgelegenheden essentieel. Maar liefst n op de vijf Nederlandse werknemers is ontevreden over de hygiëne van toiletten op het werk en een derde zou willen dat de werkgever hier meer aandacht aan besteedt. Dit in tegenstelling tot China; daar verkiest een op de vijf het gebruik van het toilet op het werk boven het toilet thuis. Naast een regelmatig onderhoud van toiletruimtes en goede hygiënevoorzieningen pleit SCA ook voor persoonlijke hygiëne als preventie tegen de griep: was je handen regelmatig en haal tissues, handzeep en desinfect-gel en papieren zakdoeken in huis.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht