Zorg

Speciale therapie voor nabestaanden MH17  

Nabestaanden van MH17-slachtoffers krijgen speciale rouwtherapie. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoekt welke behandeling nodig is om te voorkomen dat mensen langdurig getraumatiseerd blijven.

rouw, verlies,

Foto: ANP REMKO DE WAAL

De afgelopen vier jaar is onderzocht hoe nabestaanden van moordslachtoffers het best psychologisch kunnen worden begeleid, zegt het Fonds Slachtofferhulp, dat het onderzoek financiert. “In vervolg hierop gaan we onderzoeken hoe deze therapie kan worden ingezet voor nabestaanden van de ramp met vlucht MH17.”

Psychische klachten

Nabestaanden van mensen die door geweld om het leven zijn gekomen, ontwikkelen zwaardere psychische klachten. “Ze hebben meer last van boosheid en wraakgevoelens,” zegt klinisch psycholoog en onderzoeksleider Jos de Keijser. “Als ze deze agressie uiten, is de kans dat ze die goed verwerken, kleiner.”

Niet naar psycholoog

Toch gaat twee derde niet naar een psycholoog. “Ze denken: dit is mij overkomen, hier moet ik mee leren leven. Maar met een behandeling is er wel iets aan te doen, waardoor mensen minder depressief, geïrriteerd of boos zijn, en beter slapen.”

Voor nabestaanden van moordslachtoffers ontwikkelde de universiteit een behandeling met cognitieve gedragstherapie en EMDR. De klachten (prikkelbaar, schrikachtig, slapeloos en nachtmerries) namen aanzienlijk af.

9/11

Het verwerkingsproces na MH17 is vergelijkbaar met rouw na moord, en in het bijzonder met de terreuraanslagen van 9/11. Daarom hebben de Groningse onderzoekers ook contact met Amerikaanse collega’s. “Er is veel collectieve rouw geweest rond MH17. Maar op een gegeven moment is het ook tijd voor persoonlijke verwerking.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht