Zorg

Seksproblemen bij jongeren. Sekscounseling moet jongeren helpen

Te snel klaarkomen en pijn bij het vrijen. Jongeren met seksproblemen durven vaak niet naar de huisarts. Voor hen is er sekscounseling bij de Sense Noord-Nederland.
Lies (24) heeft  vriendinnen die moeiteloos klaarkomen tijdens het vrijen. Zij niet. Alleen lukt dat wel, maar liever heeft ze haar hoogtepunt samen met haar vriend.

Sekscounseling

Lies is een van de cliënten aan de sekscounseling van Sense Noord-Nederland, de hulpverleningsdienst voor seksuele gezondheid in het Noorden die sinds 2008 onderdeel is van de GGD. Sinds een jaar biedt deze – gratis – kortdurende begeleiding aan heteroseksuele jongeren van 18 tot 25 jaar.

Geen trauma

“Sekscounseling is niet bedoeld voor jongeren die er andere problemen bij hebben, zoals een trauma, depressie of ziekte’’, vertelt coördinator Fetzen de Groot van Sense Noord-Nederland. Het gaat om serieuze, maar niet onoverkomelijke hindernissen in bed.

Seksproblemen bij jongeren

Seksproblemen bij jongeren

Seksproblemen bij jongeren

“Bij ons komen jongeren die het moeilijk vinden om  met hun probleem naar de huisarts te gaan. Ze denken dat hun schaamlippen te groot zijn of vragen zich af of het bobbeltje op hun penis daar wel hoort. Ze vinden het onprettig om daarvoor naar de eigen huisarts te gaan.’’
Bij SenseNoord-Nederland richten de hulpverleners zich op de behandeling van de medische kant van seks, de geslachtsziekten, en komen ook andere seksgerelateerde vragen aan bod. Tijdens de spreekuren kwamen de hulpverleners al snel tot de conclusie dat bij veel jongeren de seks niet helemaal soepel loopt.

 

Seksproblemen bij vrouwen

De meeste jonge vrouwen klagen over het niet kunnen klaarkomen of pijn bij het vrijen. De jongens kunnen geen erectie krijgen of komen te snel klaar.Hoe eerder de problemen worden aangepakt, hoe beter ze kunnen worden opgelost, aldus De Groot. “Dan heb je daar de rest van je leven profijt van.’’

Sekscounselingsgesprekken

Tjikkie Lodewijk is Sense-verpleegkundige die ook de sekscounselingsgesprekken voert. Tot nu toe vooral met vrouwen. Begrijpelijk, vinden zij en De Groot. “Vrouwen zijn eerder geneigd hulp te zoeken dan mannen.’’ Stoer doen weerhoudt veel jongemannen. En ze zoeken eerder antwoorden op het internet dan bij een hulpverlener.

Anatomie

Ook de anatomie van beide seksen speelt een rol. De Groot: “Bij een man zit alles aan de buitenkant, bij vrouwen aan de binnenkant en bovendien zit het bij de vrouwen ook een stuk ingewikkelder in elkaar. Daardoor is het voor hen veel lastiger.’’

Praten

Lies heeft ook gepraat met vriendinnen over intieme onderwerpen zoals klaarkomen. Bij de meesten van hen lukt het wel. “Ze begrijpen me wel, maar echt helpen met tips en trucs konden ze niet. Het was fijn om het met ze erover te hebben, maar ik heb het onderwerp op een gegeven moment laten rusten.’’ Een vriendin – met zelf ook een probleem – had haar verteld over sekscounselling. Dat leek Lies ook wel wat.

Relatie

Lies’ vriend staat vierkant achter haar. “Voor hem is het ook niet leuk dat het mij niet lukt.’’ De meeste deelnemers aan de counseling hebben een vaste relatie. Lodewijk: “En eigenlijk vindt elke partner het niet leuk voor de ander. Je hebt het leuk samen. Je weet hoe het kan zijn en als het dan niet lukt, dan geeft dat het gevoel dat iets ‘onaf’ is. De partner krijgt dan het idee dat hij het niet goed doet en gaat nog meer z’n best doen. Vaak te veel z’n best, waardoor het ook niet lukt.’’

Vrijen

Bij vrijen draait het om iets wel, juist niet, wat anders of iets langer doen. Lodewijk: “En dan komt het anatomische verschil ook weer om de hoek kijken. Bij opwinding krijgt de man een erectie en klaar is hij.Maar vrouwen hebben een langere aanloop nodig voor wat wij noemen een ’genotsmoment’. En dat moeten ze opeisen.’’

Sprookje

Vrijpartijen op televisie of internet zijn vaak perfect, maar de werkelijkheid valt vies tegen.Veel jongeren vinden de praktijk daarom vaak teleurstellend. Lodewijk: “Wat je ziet in porno of in ’gewone’ films zijn negen van de tien gevallen sprookjes: zo gaat het meestal niet in het echt.’’ De Groot: “Seks is verweven met een situatie of je gemoed.

Geen hoogtepunt

Seks is de spiegel van de fase waarin je zit.’’ En daarom is het op je achttiende, als alles nieuw is, anders dan op je 25ste, als je je lichaam al wat beter kent, vertelt Lodewijk. De meeste jonge vrouwen komen bij Lodewijk terecht, omdat ze tijdens het vrijen geen hoogtepunt bereiken. De jongens en mannen kloppen bij de hulpverlening aan, omdat ze juist te snel een climax bereiken, in een fase waarin hun vriendin of vrouw nog niet zo ver is. Bij elke jongere tekent de hulpverleenster ’de berg’. Die begint met het verlangen, gevolgd door opwinding. Vlak voor de top zijn de partners helemaal op zichzelf gericht, om vervolgens tot het hoogtepunt en uiteindelijk de ontspanning te komen.

Praten over seks

Bij de sekscounseling leert Lodewijk de jongeren eerst hoe belangrijk praten over seks met je partner is. “Wat vind je prettig? Waar wil je graag aangeraakt worden.’’

Pijn bij vrijen

Lodewijk is geschrokken van het aantal vrouwen dat pijn bij het vrijen heeft. Dat heeft zijn oorsprong vaak bij een welbedoelde en fanatieke poging tot seks, waarbij wondjes en kloofjes aan het begin van de vagina ontstaan. “En als die bij de volgende keer weer open gaan, herinneren de hersenen zich bij een derde keer dat seks pijn betekent. En dan heb je een blijvend probleem.’’

Oefeningen

Aan de Sense-verpleegkundigen de schone taak om die koppeling ongedaan te maken. De counseling blijft niet alleen bij gesprekken, de cliënten krijgen ook huiswerk mee: oefeningen die ze in beslotenheid kunnen doen.”Ze krijgen hier ook geen filmpjes te zien, de kleren hoeven niet uit’’, vertelt Lodewijk. “Soms bezoeken ze onze arts.

Seksuoloog

Bijvoorbeeld als vrouwen menen dat ze te grote schaamlippen hebben. Meestal zijn ze normaal, maar als de vrouw dat niet gelooft, dan kan ze onze vrouwelijke arts er naar laten kijken.’’ Als blijkt dat er meer aan de hand is en de gesprekken niet voldoende zijn, dan kunnen de verpleegkundigen de jongeren doorverwijzen naar een seksuoloog of andere medisch specialist.

Masturbatie

Lies heeft al weer een tijdje haar laatste sessie met Lodewijk achter de rug. Het probleem bestaat nog steeds. Voor haar hoogtepunt blijft ze aangewezen op soloseks. Eén keer is het haar gelukt om samen klaar te komen. Dat was op vakantie, toen er geen druk op stond en ze er niet aan dacht. Maar is haar solo-optreden een probleem? Gelukkig niet, de relatie met haar vriend is goed. En zij en haar vriend gaan er anders mee om. “Voor ons werkt het ook op deze manier.’’

 

Onderzoek

De sekscounseling in Groningen is onderdeel van een groot onderzoek, dat ook wordt gedaan in Rotterdam en Limburg. De onderzoekers willen het nut van de korte serie gesprekken weten. In totaal doen zo’n 450 jongeren mee. Een groep volgt sekscounseling, een andere klassieke sekstherapie en weer een ander blijft een half jaar op de wachtlijst. De sekscounseling in Groningen verschilt inhoudelijk niet van die in Leeuwarden, waar niet aan het onderzoek wordt meegedaan.

 

Sexcounselling

Herken je dit?
– Ik heb geen of minder zin in seks
– Het lukt me niet om een erectie te krijgen of te houden
– Ik merk dat mijn vagina niet vochtig (genoeg) wordt
– Ik kom (te) snel klaar
– Ik kan geen orgasme krijgen
– Ik heb pijn bij het vrijen

Herken je dit? Dan is sexcounselling misschien iets voor jou.

Wat is sexcounselling?
SenseNoord-logoSexcounselling is een korte behandeling voor jongeren die problemen hebben met seks en seksualiteit. In een paar gesprekken werk je samen met een speciaal opgeleide verpleegkundige aan je probleem.

Ben je tussen de 18 en 25 jaar, heb je een probleem met seks en wil je er graag over praten? Bel voor een afspraak 0900-736 736 6 (lokaal tarief), op werkdagen van 10.00 tot 13.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

Tips

Sense Noord-Nederland heeft wat handige tips op een rij gezet: Klik hier
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht