Zorg

‘ Logopedie uitgehold door wurgcontracten’

De zorgverzekeraars Achmea, CZ, DSW, Menzis, VGZ en Zorg & Zekerheid kopen logopedische zorg in tegen tarieven die 25 procent onder het NZa-tarief liggen. Daarmee vergoeden zij slechts 75 procent van de kosten van een behandeling. Het officiële tarief dat toezichthouder NZa voor 2015 heeft vastgesteld is 40 euro. Hiermee worden de werkelijke kosten van behandeling en praktijkvoering gedekt. Door wurgcontracten aan te bieden wordt de zorg uitgehold en krijgt de patiënt de rekening gepresenteerd.

 

logopedie, praten, stotteren, gesprek, melktand, melktanden, woorden, spreken, communiceren, mond

Bron: ANP XTRA/ Frank van Beek

Het contract dat de zorgverzekeraars aan logopedisten aanbieden, is eenzijdig opgesteld. Over het tarief van de zorgverzekeraar mag wettelijk niet worden onderhandeld. Niet door de logopedist en ook niet door de beroepsvereniging NVLF. Het komt neer op ‘tekenen bij het kruisje’. Veel praktijken willen dan ook geen contract, maar vrezen voor een terugloop van het aantal patiënten. Bij niet-gecontracteerde zorg vergoeden zorgverzekeraars maar een klein deel van het te lage tarief. De patiënt zal het verschil dan zelf moeten betalen, wat kan oplopen tot 15 euro per behandeling. Voor veel patiënten is dit niet op te brengen.

 Groot risico

Logopedisten die geen contract sluiten met Achmea, CZ, DSW, Menzis, VGZ of Zorg & Zekerheid nemen een groot risico. De cliënt zal een aanzienlijk deel van de behandeling met een niet-gecontracteerde zorgverlener zelf moeten betalen. Maar er zijn grote groepen patiënten die dit financieel niet kunnen opbrengen. Het ondernemersrisico ligt volledig bij de logopedist en niet bij de zorgverzekeraar. Een onrealistisch economisch perspectief die de vrijgevestigde logopedisten in de wurggreep houdt. Door de lage tarieven die zorgverzekeraars bieden valt de bodem onder de praktijken weg. Verschraling van de ‘zorg nabij’, de eerstelijnszorg, treedt hierdoor op, terwijl het ministerie van VWS juist grote voorstander is van het versterken van de eerstelijn omdat dit kosten bespaart in de tweedelijn.

 Scherpe premies

Zorgverzekeraars bieden in deze periode polissen aan tegen soms zeer scherpe premies. Dit kunnen ze doen door een deel van wat de behandeling kost niet aan logopedie te vergoeden. Dit is volgens de NVLF maatschappelijk onverantwoord aangezien logopedische zorg effectief is en op termijn kosten bespaart.

Logopedie bij kinderen met een spraak-/taalstoornis levert de samenleving jaarlijks € 38 miljoen tot € 115 miljoen op. Deze baten worden veroorzaakt door een besparing op de kosten voor het speciaal basisonderwijs en hogere toekomstige productie. Dit blijkt uit de kosten-batenanalyse die in opdracht van de NVLF is uitgevoerd. Logopedische zorg gaat hoofdzakelijk naar kinderen met taal- en spraakstoornissen. De kosten van logopedie bedragen 110 miljoen euro per jaar. Hiervan is ongeveer 80 procent behandeling van kinderen onder de 12 jaar, zo’n 160.000 patiënten per jaar.

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht