Zorg

Goedkope budgetpolis kan u duur komen te staan. Hoe kiest u?

De budgetpolissen, ze lijken een slimme keuze als je volgend jaar niet duurder of liever zelfs goedkoper uit wilt zijn voor je zorgpolis. Maar hoe handig zijn die goedkopere basisverzekeringen nu eigenlijk? En voor wie zijn ze dan geschikt?

medicijnen, geld, pillen, zorg,

Even een vraagje: heeft u op dit moment een restitutiepolis, een naturapolis of selectiefpolis? Weet u het? U hoeft u niet te schamen als u geen idee heeft. Dat gaat op voor bijna 60 procent van de Nederlanders. Volgens directeur Hans de Kok van vergelijkingswebsite Pricewise is het voor heel veel consumenten onduidelijk: ,,Mensen weten weet vaak niet welke verzekering ze hebben, laat staan welke behandelingen door de verzekeraar worden vergoed.”

Toch is het wel van belang om te weten. Want die verschillen kunnen u honderden euro’s per jaar opleveren, maar ook kósten. De goedkoopste varianten, selectieve polissen – ook wel budgetpolissen genoemd – bestaan sinds 2008 en ze worden steeds populairder. Volgens de Consumentenbond hebben momenteel 600.000 Nederlanders zo’n goedkope polis.

Verwarring

Dit jaar valt ook daarin wat te kiezen; er zijn twaalf soorten budgetpolissen en de onderlinge verschillen zijn groot. Enige verwarring begint eigenlijk al bij de naam; bij de ene verzekeraar heet-ie budgetpolis, bij de ander selectief polis en bij weer een ander de goede keuze polis. En de inhoud loopt al net zo uiteen. Het belangrijkste is dat u in ruil voor een lagere premie inlevert op service, keuzevrijheid of allebei.

Beperkte keuze

Het kan hier gaan om een beperkte keuze uit ziekenhuizen (bijvoorbeeld bij Zilveren Kruis Budgetbasis en Zekur) of om een beperkte ziekenhuiskeuze bij enkele specifieke behandelingen (bijvoorbeeld Menzis BudgetBewust en VGZ Goede Keuze).

Zelf betalen

Wie per ongeluk toch naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat, moet afhankelijk van de polisvoorwaarden 20 tot 50 procent van de rekening zelf betalen. Dat kan al snel in de honderden euro’s lopen. Voor spoedeisende hulp is wel ieder ziekenhuis beschikbaar, maar let ook hierbij op: als de verstuikte enkel waarvoor u naar de Spoedeisende Eerste Hulp ging na enkele dagen thuis toch erger lijkt dan gedacht, is een eventuele behandeling geen spoedeisende hulp meer. U zult dan zelf moeten bekijken waar u naartoe mag van de verzekeraar.

Internet

Dan zijn er ook nog budgetverzekeringen die de ziekenhuiskeuze niet beperken, maar op een andere manier besparen. In ruil voor een lagere premie zult u alle contacten met de verzekeraar per mail en internet moeten doen (Bewust, CZ Zorgbewust), of mag u medicijnen alleen bij één bepaalde internetapotheek halen (Zekur). U zult zelf moeten zorgen dat uw huisarts daaraan meewerkt.

Rol van arts

Het is sowieso raadzaam om alert te zijn bij bezoek aan uw huisarts. Bij een doorverwijzing naar een ziekenhuis moet dat wel een gecontracteerd ziekenhuis zijn. Daar moet u dan zelf alert op zijn, want niet alle artsen zijn er happig op dit voor u te controleren. Volgens Frank Elion, divisievoorzitter commercie van VGZ, moet dat nodig veranderen. ,,Artsen zouden voor hun klanten moeten bekijken of een specialist een contract heeft met een verzekeraar.”

Keuze niet gemakkelijk

Al deze uitzonderingen en beperkingen maken de keuze er niet makkelijker op, en kunnen dus bij een te snelle keuze voor een goedkope polis tot dure verrassingen leiden. ,,Het is onacceptabel dat consumenten worden verrast door een factuur van honderden of zelfs duizenden euro’s. We moeten voorkomen dat er betalingsproblemen ontstaan omdat op basis van gebrekkige informatie een keuze is gemaakt,” zegt Carl Jacobs van de Consumentenbond. Hij pleit voor een ‘polisbijsluiter’, die verplicht moet worden verstrekt. ,,Informatie over polissen is moeilijk te vinden. En omdat elke verzekeraar die op een andere manier presenteert, is de informatie ook moeilijk te vergelijken.”

Interessant

De budget- of selectiepolissen lijken al met al vooral interessant voor mensen die weinig zorg verwachten, of het niet erg vinden om zich goed te oriënteren, goed met internet overweg kunnen en goed beseffen waarvoor ze kiezen. Toch blijkt uit onderzoek van Pricewise dat de lagere premies juist veel mensen met een lager inkomen en ouderen aantrekken. Mensen die zich niet altijd heel erg verdiepen in hun zorgpolis, de vergoedingen of keuzebeperking.

Waarschuwen

Zorgverzekeraars realiseren zich dit en omdat ze liever geen boze of teleurgestelde klanten willen, heeft in ieder geval Zilveren Kruis besloten (nieuwe) klanten van hun budgetpolis expliciet te waarschuwen. ,,Mensen met de budgetpolis krijgen allemaal persoonlijk bericht thuis met de lijst van 44 ziekenhuizen die beschikbaar zijn, juist omdat het belangrijk is dat mensen goed geïnformeerd zijn,” vertelt Femke Theunissen van Zilveren Kruis Achmea. Bij het afsluiten van de polis op internet volgt bovendien eerst een waarschuwing.

Wie zich goed oriënteert en weet waarvoor hij kiest, kan dus prima terecht bij een selectieve polis. Het levert voordeel op. Toch zijn er andere alternatieven: het verschil tussen de ‘uitgeklede’ polissen en ‘gewone’ polissen is soms maar enkele euro’s per maand. Door gebruik te maken van een collectiviteit, bijvoorbeeld via werkgever of vakbond, is de premie van een ‘gewone’ polis vaak flink omlaag te brengen.

Besparen

Tot slot is voor een besparing wederom het advies goed te bedenken welke keuze u wel en niet nodig vindt. Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt dat meer dan de helft van de mensen met een zogeheten restitutiepolis het geen probleem vindt als zij niet tussen alle ziekenhuizen kunnen kiezen. Dat terwijl de restitutiepolis duurder is, juist omdat deze volledige keuzevrijheid biedt. ,,Deze groep kan in veel gevallen geld besparen door over te stappen naar een naturapolis. Die besparing kan oplopen tot 350 euro per jaar,” verklaart directeur Ruud Martens van Independer.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht