Zorg

Zorgverzekering. ‘Laat je niet gek maken door paar euro voordeel’

De premies zijn bekend, het shoppen kan beginnen: wat is de beste zorgverzekering voor u? Voor velen is het zoeken een gruwel, omdat er zoveel varianten en verschillen zijn: in prijs, kwaliteit, in voorwaarden. 

geld, zorgverzekering, sparen, stethoscoop, verzekering,

Bron: Flickr/ 401(K) 2013

 

Hij is een paar weken geleden al op de mat gevallen. De aanbieding van de huidige zorgverzekeraar voor het komend jaar.  Het is dé start van het overstapseizoen en de kans te veranderen van zorgverzekeraar. Dat is best een grote puzzel. Alleen al voor de basisverzekering zijn er ruim zeventig varianten. Met de opties voor het eigen risico, aanvullende verzekeringen en tandartsverzekering zijn er meer dan vierduizend varianten. ,,Moet ik dat met mijn 89 jaar nog gaan doen,” verzuchtte een lezer deze week in een ingezonden brief . ,,Ik ben niet deskundig, dus waar moet ik me in gaan verdiepen?”

Slim

Om met een geruststelling te beginnen: wie tevreden is met de huidige verzekering kan rustig op de handen blijven zitten. Overstappen is geen plicht, maar het kan wel slim zijn om eens rustig de polis tegen het licht te houden. ,,Mensen steken soms meer tijd in het kiezen van een telefoonabonnement dan in de keuze van hun zorgverzekering,” zegt directeur Wilma Wind van de patiëntenfederatie NPCF. ,,Kiezen loont, zeker als je je goed oriënteert.”

Ook de overheid, toezichthouders op de zorg en verzekeraars adviseren mensen zich goed te oriënteren. Dat hoeft niet per se bij een andere verzekeraar, ook de huidige polis kan wellicht goedkoper of meer of minder dekken dan gewenst. ,,Kiezen gaat om meer dan de prijs. Laat je niet gek maken door een paar euro’s per maand minder. Weet goed welke zorg je wel en niet krijgt,” zegt Wind.

Welke zorg denkt u nodig te hebben?

Een verstandige keuze maken, begint met het voor uzelf bepalen welke zorg u nodig denkt te hebben: is er een bestaande ziekte of aandoening? Verwacht u komend jaar een ingreep of wilt u gewoon graag zekerheid? Daarna kiest u uit de hoogte van het eigen risico. Kunt u meer zelf betalen in ruil voor een lagere premie? Tot slot is de vraag of u per se naar een specifieke arts, ziekenhuis, specialist of apotheek van uw keuze wilt. ,,Pas als je deze vragen voor jezelf hebt beantwoordt, kun je je goed oriënteren,” zegt Wind. De moeilijkste vraag is ongetwijfeld welke zorg nodig is. Niet alles valt te voorspellen, maar een inschatting maken kan wel. Bijvoorbeeld: of u last heeft van een sportblessure en een fysio nodig heeft. Of heeft u behoefte aan een psycholoog of heeft uw kind een beugel nodig?

Dekking

De overheid heeft via de basisverzekering zekerheid ingebouwd. Alles wat tot belangrijke basiszorg wordt gerekend, zit in het basispakket. Die verzekering is voor iedereen verplicht en bij iedere verzekeraar hetzelfde. Het gaat bijvoorbeeld om de huisarts, behandelingen in het ziekenhuis, maar ook tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar en zorg rond zwangerschap en geboorte. De echt dure, vaak onvoorspelbare zorg is dus sowieso gedekt.

Er zijn drie varianten van de basisverzekering: de naturapolis, de restitutiepolis en de budgetpolis. De naturapolissen zijn het populairst: de rekening van uw arts gaat direct naar de verzekeraar. Dat moet een behandelaar zijn met wie de verzekeringsmaatschappij een contract heeft. Bij huisartsen en ziekenhuizen gaat dat doorgaans goed. De naturapolissen hebben ruime keuzemogelijkheden. Bij bijvoorbeeld fysiotherapie kan dat anders zijn.

Premie

Wie echter naar een behandelaar gaat zonder contract moet een deel zelf betalen, gemiddeld 25 procent van de kosten. Wie dat gedoe niet wil, kan kiezen voor een restitutiepolis. Dan kunt u bij uw eigen behandelaar terecht, maar betaalt u wel een hogere premie en moet u de rekening eerst zelf voorschieten.

Budgetpolis

Nieuw sinds 2 jaar zijn de budgetpolissen. Het zijn naturapolissen met strengere voorwaarden. In ruil voor een lagere premie de naam zegt het al heeft u minder keuzevrijheid: soms kunt u bij slechts een aantal ziekenhuizen terecht, moet u bij één voorgeschreven apotheek uw medicijnen ophalen of verloopt alle communicatie met de verzekeraar via internet.

Door deze verschillen lopen de premies van basispolissen uiteen van ongeveer 90 tot 110 euro per maand. Dat zijn kale bedragen. Door verzekeringen via een collectief af te sluiten zijn er kortingen te krijgen. Dat kan via de werkgever, sportvereniging, consumentenverenigingen of ouderenbonden en vakbonden. Ook afsluiten via een vergelijker levert voordeel op. Duidelijk is wel dat verreweg de meeste polissen duurder zijn dan vorig jaar, gemiddeld 5 procent.

,,Dat komt onder meer omdat de zorgkosten verder stijgen als gevolg van vergrijzing en technologische ontwikkelingen. Bovendien zijn verzekeraars ook verantwoordelijk geworden voor een deel van de wijkverpleegkunde en langdurige zorg,” vertelt directeur Ruud Martens van vergelijkingssite Independer. Hij verwacht dat de stijging de komende jaren aanhoudt.

Oppassen

Ook veel aanvullende pakketten worden duurder. Zo’n 80 procent van de Nederlanders kiest voor zo’n extra verzekering. Ook hier geldt: welke zorg denkt u nodig te hebben? Juist door aanvullende verzekeringen kan de uiteindelijke maandpremie flink oplopen. Goed oppassen dus. ,,Kijk naar het totale pakket en staar je niet blind op een paar euro voordeel in de basisverzekering,” zegt daarom Frank Elion van VGZ. Zorgverzekeraar Menzis maant eveneens tot rust: ,,Laat je niet gek maken. Sommige partijen zaaien graag onrust, daar hebben ze belang bij. Maak uw eigen keuze!,” meent woordvoerder Michael Verheul.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht