Zorg

Permanente cosmetische fillers niet zonder risico

Wie overweegt met permanente cosmetische fillers een lijntje in het gezicht te laten opvullen, kan daar maar beter van afzien. Dat zegt dermatoloog Jonathan Kadouch van het VUmc. ‘Het risico op complicaties kan oplopen tot 25 procent.’

 AFP PHOTO ANTONIO SCORZA

AFP PHOTO ANTONIO SCORZA

Permanente fillers zorgen vaak voor problemen, soms pas na jaren, staat in het proefschrift van Jonathan Kadouch. Hij onderzocht 85 patiënten in Amsterdam die zich meldden met onder andere ontstekingen, abcessen en complete verzakkingen van het ingespoten materiaal.

Wat doet een filler?

“Als je ouder wordt, neemt het onderhuidse vetweefsel in je gezicht af en wordt de huid slapper. Dat kun je op laten vullen met een filler. Hetzelfde geldt als je bepaalde hiv-medicijnen moet nemen die als bijwerking hebben dat je veel onderhuids vet verliest. Je hebt tijdelijke fillers, die na drie tot achttien maanden oplossen. Ze worden onder andere van hyalorunzuur gemaakt, dat is een lichaamseigen substantie, en daardoor kan het lichaam ze goed afbreken. Daarnaast heb je permanente fillers. Daar zit materiaal in dat niet afbreekbaar is.”

Wat is daar het voordeel van een permanente filler?

“Dat je niet elk jaar opnieuw voor een prikje hoeft te komen.”

En het is die permanente filler die voor problemen zorgt?

“Ja. De permanente filler is eind jaren negentig, begin tweeduizend op de markt gebracht als biocompatibel: lichaamsgelijkend materiaal, en daarmee onschadelijk. Maar uit ons onderzoek blijkt dat het risico op complicaties bij permanente fillers kan oplopen tot 25 procent. Mensen worden opeens wakker met een pijnlijke rode plek in hun gezicht op de plaats waar de permanente filler is geïnjecteerd. Of een vulling die tussen neus en mondhoek hoort, zit opeens onder de mondhoek.”

Hoe kan dat?

“Omdat bepaalde permanente fillers lichaamsgelijkend zijn, bouwt het lichaam er slechts een heel dun kapsel omheen. Daardoor kan de filler zich na verloop van tijd verplaatsen of verzakken, gewoon door de zwaartekracht of de spierbewegingen, denken we. Een ander verband dat we hebben opgemerkt, is dat complicaties relatief vaak optreden nadat er een andere ingreep is geweest die de huidbarrière doorbreekt, dus bijvoorbeeld een tandartsbezoek, of als je je wenkbrauwen laat tatoeëren.”

Worden permanente fillers veel gebruikt?

“Gelukkig niet meer. De tijdelijke filler wordt tegenwoordig veel meer gebruikt, want de permanente fillers zijn al eerder negatief in het nieuws geweest, maar de permanente fillers zijn nog wel op de markt, dus je kúnt ermee behandeld worden. Hoeveel mensen in Nederland fillers gebruiken, kan ik niet zeggen, want daar is geen registratie van. In de Verenigde Staten worden jaarlijks 2,1 miljoen van dergelijke injecties gegeven. Hier is dat een stuk minder.”

Wat zou u willen zeggen tegen iemand die zo’n ingreep overweegt?

“Dat je met permanente fillers de plank altijd volledig misslaat, want een permanent effect kún je niet bereiken. Ook met een filler wordt de huid ouder en dus zal die op den duur nieuwe rimpels vertonen.”

En wat zegt u tegen iemand die al permanente fillers heeft?

“Wees er voorzichtig mee en vertel dat je fillers hebt als je een medische behandeling moet ondergaan. Als zich complicaties voordoen, proberen we die in eerste instantie te behandelen met antibiotica, maar meer dan de helft van onze patiënten heeft uiteindelijk toch chirurgie nodig. En daar krijg je littekens van, dus uiteindelijk ben je slechter af dan voordat je aan de permanente filler begon.”

 

‘Een permanent effect kún je niet bereiken, de huid veroudert en zal altijd nieuwe rimpels vertonen’ Cosmetische chirurgie Permanente fillers kunnen verzakken of zich verplaatsen, waarschuwt VU-dermatoloog

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht