Zorg

Hoe kun je veilig offpiste skiën

Als de ongelukken van prins Friso en Michael Schumacher ons iets leerden, is het wel dat offpiste gaan niet zonder risico is. Menno Boermans, specialist in het verlenen van medische hulp in de bergen, legt uit wat de gevaren zijn en hoe je veilig offpiste kunt skiën.

skie, skiën, wintersport, skilift

Bron: ANP/ Robin Utrecht

‘We hebben een signaal”, hoor ik mijn collega door de wind heen schreeuwen. Terwijl hij zijn lawinepieper inruilt voor een sondeerstok, pak ik alvast de schep uit mijn rugzak. Andere reddingswerkers komen ook onze kant op gerend en gezamenlijk graven we in rap tempo in de sneeuw. Als eerste zien we een skischoen. Ik vloek binnensmonds. We moeten het gezicht van de man hebben! Er wordt koortsachtig doorgegraven totdat we ook het hoofd vrij hebben. Als de reddingsverpleegkundige de meer dan een meter diepe kuil inglijdt om te controleren of sneeuw in de mond van het slachtoffer zit, kijk ik op mijn horloge. Ten minste een half uur is verstreken sinds de man door de sneeuwmassa werd gegrepen. Tenzij hij onder de sneeuw een ademruimte had, ziet het er slecht uit. Statistisch gezien heeft hij 65 procent kans om al gestikt te zijn.

Witte dood

Veel tijd om hierover na te denken heb ik niet; we moeten hoe dan ook beginnen met reanimeren. Hartmassages en beademingen wisselen elkaar af en ook tijdens de vlucht met de helikopter naar het ziekenhuis doen we er alles aan om de man een kans te geven. Nadat we het slachtoffer aan het ziekenhuispersoneel hebben overgedragen, keren wij, met rode wangen van de gure wind en nog hijgend van de inspanning, terug naar de basis. Een uur later horen we dat de man het ondanks onze snelle reddingsactie niet heeft gehaald. Een heerlijke wintersportdag werd voor deze offpiste skiër kil verstoord door de Witte Dood.

Freeriden

Freeriden, ook wel offpiste skiën genoemd, is ongekend populair. Steeds meer mensen verlaten de geprepareerde gebieden en gaan op zoek naar onverspoorde poeder-sneeuw, ruimte en rust. Freeriden staat, zoals de naam al zegt, garant voor vrijheid. Maar ongevaarlijk is deze vorm van winterplezier niet. Jaarlijks komen in de Europese Alpen ongeveer honderd personen om het leven door lawines. Botte pech? Nee, niet helemaal. Spontane lawines komen bijna niet voor. In haast alle gevallen wordt de lawine veroorzaakt door het slachtoffer zelf. Doordat druk wordt uitgeoefend op een zwakke plek in de sneeuwlaag, begint deze te schuiven.

Lawinecursus

Een verstandige freerider is zich hiervan bewust en volgt een lawinecursus bij het Snow Safety Center. Hierin leer je waarop je moet letten wanneer je buiten de piste gaat en hoe je het terrein en de situatie moet ‘lezen’. Bepalend voor de stabiliteit van een sneeuwdek zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid laagjes waaruit deze is opgebouwd, de temperatuur, de windrichting, de hellingshoek en de oriëntatie; of het een noord- of zuidhelling is. Ook oefen je in de cursus hoe je lawinewaarschuwingsberichten moet interpreteren. Deze worden in skigebieden dagelijks uitgegeven om wintersporters op de hoogte te brengen van de actuele gevaren en het risico op een lawine.

Wat moet je mee als je offpiste gaat skiën

Tot slot leer je hoe je moet omgaan met de drie-eenheid die altijd in je rugzak moet zitten: met de lawinepieper kun je je bedolven maatje opsporen, met de sondeerstok prik je in de sneeuw om hem te lokaliseren en met de schep probeer je hem zo snel mogelijk uit te graven.

Na de cursus ben je een goede stap op weg naar zelfstandigheid en ga je verstandiger op pad in de sneeuw. Wees je er echter van bewust dat je als Nederlandse toerist nooit de kennis en ervaring zult hebben van bijvoorbeeld een Zwitser die altijd met sneeuw heeft geleefd. Mocht je twijfels hebben over je eigen kunnen, huur dan een erkende berg- en skigids in. Deze man of vrouw heeft een driejarige opleiding achter de rug en staat garant voor een zorgeloze dag op offpiste sneeuw. Want ondanks alle negatieve verhalen over lawines moeten we niet vergeten waarom we het doen. Ook ik verlaat, hoewel ik vele ongelukken heb meegemaakt, nog steeds graag de drukke piste. Niets geeft me meer voldoening dan met vrienden door een maagdelijk winterwonderland glijden, terwijl de ondergaande zon de bergen in een oranje gloed zet. Dat is en blijft puur genieten.

Hoelang kun je onder de sneeuw liggen?

Wie geheel begraven wordt door een lawine heeft 91 procent kans om te overleven als omstanders binnen achttien minuten het hoofd vrij hebben gelegd. De bergreddingsdienst heeft ten minste twintig minuten nodig om met voldoende mensen en materiaal ter plaatse te komen en dus is iemand voor overleving in de eerste plaats afhankelijk van metgezellen. Als je je bedenkt dat het zoeken met een lawinepieper al gauw vijf minuten en het uitgraven ten minste tien minuten duren, is het duidelijk dat de marges smal zijn. Het is zaak dat iedereen die buiten de piste gaat, zichzelf goed voorbereidt op een snelle en efficiënte lawineredding. Dat betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Zo ga je veilig offpiste

1. Volg eerst een lawinecursus bij het Snow Safety Center voordat je offpiste gaat. www.snowsafety.nl.

2. Neem altijd de drie-eenheid van lawinepieper, sondeerstok en schep mee. Weet tevens hoe je deze materialen moet gebruiken.

3. Ook een EHBO-kit en mobiele telefoon zijn onmisbaar. Weet hoe je EHBO toepast en sla het nummer van de reddingsdienst op in je telefoon.

4. Overweeg de aanschaf van een lawinerugzak, maar bedenk wel dat zo’n ‘airbag’ een laatste redmiddel is. Beter is het te voorkomen dat je in een lawine terechtkomt.

5. Check elke dag het lawinebulletin en weet hoe je het moet interpreteren. De meeste gebieden hebben professionele lawinediensten, die dagelijks informeren over het gevaar op een schaal van 1 t/m 5 met bijbehorende kleur.

6. Sluit je ambitie aan bij je niveau. Wie in het diepe wil zwemmen, begint ook in het pierenbadje.

7. Zorg ervoor dat je met een goede conditie op pad gaat. Het kan geen kwaad in Nederland te beginnen met hardlopen of cardiofitness.

8. Durf ‘nee’ te zeggen als een situatie niet goed aanvoelt. Veel ongelukken kunnen worden voorkomen als je eerlijk bent tegen je metgezellen.

9. Huur een erkende berg- en skigids in als je je niet zeker voelt. Bewezen betrouwbaar zijn Edward Bekker (www.edwardbekker.nl) en Michiel Engelsman (www.mountainguide.nl).

10. Vergeet niet te genieten, want offpiste gaan is een waanzinnig avontuur.

 

Dit verhaal is eerder verschenen in Dagblad van het Noorden

.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht