Zorg

Top 5 van verslavingen. Is verslaving een hersenziekte?

Eten, drinken en seks geven een gevoel van welbehagen, onder meer veroorzaakt door de afgifte van het plezierstofje dopamine. Het zogeheten beloningscircuit in de hersenen wordt op deze wijze gestimuleerd: het verlangen ontstaat om die plezierige handeling te herhalen.

roken

 

De verslavingkans hangt mede af van de sterkte waarmee bepaalde middelen deze beloning beïnvloeden. Amerikaanse onderzoekers hebben uitgezocht hoe groot de verslavingskans is bij veelvuldig gebruik ervan. De top vijf.

1. Nicotine (32%)

2. Heroïne (23%)

3. Cocaïne (17%)

4. Alcohol (15%)

5. Cannabis (9%)

Verslaving een hersenziekte?

Steeds meer experts noemen verslaving een chronische hersenziekte. Hoezo?

1. Je kunt in je hersenen een aangeboren tekort aan receptoren (‘signaalontvangers’) van het plezierstofje dopamine hebben. Drugs verhogen de aanmaak van dopamine.

2. De hersenen ontberen een goede ‘rem’ op impulsief gedrag, waarschijnlijk als gevolg van een stoornis. Veel ADD-of adhd-patiënten (die nogal last hebben van impulsiviteit) hebben een drugsprobleem.

3. Genetische aanleg. Zelfs de leeftijd waarop je begint te roken, is voor een flink deel erfelijk bepaald, net zoals het aantal sigaretten dat je weg paft. Nog een ander voorbeeld: het lijkt er op dat kinderen van alcoholisten goed tegen drank kunnen, waardoor ze wel plezier ervaren, maar geen kater krijgen. Dat is een risicofactor. Genetische aanleg betekent trouwens niet dat je automatisch tot verslaafdheid bent voorbestemd. Je omgeving en de beschikbaarheid van drank, drugs en sigaretten tellen ook mee.

4. Hersenen veranderen door drugsgebruik. Hersenfoto’s van tienerjongens die geen of wél alcohol drinken, laten de verschillen zien.

Lever

Of je alcoholist wordt, hangt mede ook af van hoe goed je tegen drank kunt. Dat hangt weer af van de vraag hoe snel de lever van de individuele gebruiker alcohol kan afbreken en dat is vaak weer genetisch bepaald: bij Aziaten kan deze afbraak traag verlopen, waardoor ze zich al na een paar glaasjes doodziek voelen. Zo word je niet gauw alcoholist.

Middelen en hersenziekte

Veel mensen met schizofrenie blowen. Als zelfmedicatie, om psychosen te voorkomen, althans voor korte tijd. Andersom gaat verslaving vaak gepaard met een psychiatrische aandoening. Feit: de genen die je mogelijk aan het roken zetten of in een depressie brengen, hangen met elkaar samen, ze maken je er kwetsbaar voor.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht