Voeding

Hoe gezond is chocola?

Heerlijk hè, chocola. Het bruine goud zou nog gezond zijn ook. Is dat echt zo?

 

cacao

We leven in het tijdperk van de chocola. Op elk food festival (en dat zijn er heel veel) struikel je over de nieuwe merken die allemaal biologisch en uniek en gezond zeggen te zijn. Culi’s zien chocola als het bruine goud. Een nieuwe service − chocotasting.com − stuurt de abonnee elke maand een doos bijzondere chocolaatjes.

De chocoladeaanbidding heeft zelfs een kerk: in Tain-l’Hermitage, Frankrijk, heeft luxe chocolademerk Valrhona voor 5 miljoen euro La cité du chocolat (Chocolademuseum) neergezet. Voor wie niet meteen begint te kwijlen bij het zien van hompenchocola begint die gekte enigszins te irriteren.

Chocola gezond?

Nog geen twintig jaar geleden werden we moddervet van chocola en nu zouden we er gezond en zelfs slank van worden. Het idee dat met name pure chocola, met een hoog gehalte cacao (70 procent of meer) goed voor ons zou zijn, vatte post in de jaren ’90, toen het Montignac-dieet in de mode was. Officieel is overigens alle chocola met meer dan 35 procent cacao puur.

Suiker

Van Michel Montignac mocht suiker absoluut niet, maar je mocht wel elke avond een stukje chocola na het eten. Als het maar puur was. De suiker in pure chocolade zou namelijk weinig effect hebben op de bloedsuikerspiegel. In principe klopt dit, maar hetzelfde geldt voor een eetlepel suiker die je door een homp roomboter roert. Vet vertraagt de opname van suikers.

Slank worden van chocola?

Dus: slank worden of blijven met chocola? Obesitas-onderzoekster Edith Feskens van de Landbouw Universiteit Wageningen onderzocht het effect. Ze gaf proefpersonen een stukje pure chocola en dat verlaagde hun bloeddruk een klein beetje. Voor Feskens nog geen reden om chocola aan te bevelen. ,,De calorieën, het vet en de suiker die in chocola zitten, kunnen wel degelijk kwaad, zeker als iemand overgewicht heeft. Bovendien vonden we het effect alleen bij pure chocola (zie kader) en niet bij melkchocola, terwijl dat laatste veel meer wordt gegeten.”

,,Een klein stukje chocola per week kan geen kwaad,” zegt Feskens. ,,Maar als iemand overgewicht heeft, kan chocolade bijdragen aan het metaboolsyndroom, een aandoening waarbij de balans tussen voedselopname en lichamelijke activiteit verstoord is. Terwijl de winst voor de bloeddruk niet veel voorstelt.”

Prikkelend

De geraffineerde mix van suiker en vet in chocola is enorm prikkelend voor onze smaakpapillen en het genotcentrum in het brein. Dat verklaart waarom vooral vrouwen soms het gevoel hebben dat ze eraan verslaafd zijn.

Hart- en vaatziekten

Vaak wordt beweerd dat chocola beschermt tegen hart- en vaatziekten. Er is inderdaad onderzoek dat suggereert dat mensen die veel pure chocola eten minder hart- en vaatziekten hebben dan mensen die weinig of geen pure chocolade eten. Een studie waarbij een aantal onderzoeken op een hoop werd gegooid, liet zien dat mensen met een hoge chocoladeconsumptie maar liefst 37 procent minder hart- en vaatziekten en 29 procent minder beroertes krijgen.

Toeval

Er zijn twee redenen om deze cijfers met een korreltje hagelslag te nemen. Het zijn epidemiologische studies (naar het voorkomen en verspreiden van ziektes). De uitkomsten daarvan duiden lang niet altijd op een oorzakelijk verband. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat mensen die veel chocola eten minder kans hebben op genoemde aandoeningen omdat ze meer vrije tijd hebben en (dus) minder stress. Dan berust de samenhang op toeval.

Bitter

Het kan ook best dat mensen die veel pure chocola eten, gezonder zijn. Pure chocolade is bitter. En we weten dat mensen met een voorkeur voor bittere smaken ook meer andere bittere producten, zoals andijvie, witlof en spruitjes eten. Gezonde groentes. Met andere woorden: zelfs als mensen die meer pure chocola eten, gezonder zijn, betekent dit niet per se dat het door de chocola komt.

Gesponsorde studie

Veel studies naar de gezondheidseffecten van chocola worden gesponsord door firma’s als Mars en Unilever. Dus echt betrouwbaar zijn ze niet. Maar de pers pikt leuke nieuwtjes over chocola enthousiast op. Als je er toch al gek op bent, heb je weer een rechtvaardiging om zo’n bruine homp vet en suiker in je mond te laten smelten.

Ondertussen gaat zelfs de Europese Commissie mee in de choco-aanbidding. De Belgische fabrikant Callebaut mag sinds kort een gezondheidsclaim voeren voor zwarte chocolade en cacao.

Flava-nolen

De Commissie meent dat voldoende is onderbouwd dat een dagelijkse portie de elasticiteit van de bloedvaten en de normale bloedsomloop bevordert. Nu is er wel iets bijzonders aan Callebaut: door een productieproces bij lage temperaturen bevat deze meer flavanolen dan andere chocola die tijdens de productie wordt verhit.Dat geldt ook voor de bij gezondheidsfreaks populaire rauwe chocola en cacao. Maar hebben we echt iets aan die extra flava-nolen? Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan denkt van niet. Hij zegt: ,,Flavanolen worden door bacteriën in het maag-darmkanaal omgezet in ontstekingsremmende polyfenolen.

Antioxidanten

,,Lange tijd leken die polyfenolen veelbelovend. Het zouden natuurlijke antioxidanten zijn, die het lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Die theorie is sindsdien uitgebreid getest. Het blijkt helaas dat antioxidanten niet werken.”

Er zijn aanwijzingen dat pure chocola het humeur positief beïnvloedt. Dat laatste is voor de liefhebbers geen verrassing. Je eet iets lekkers en daar word je blij van. En chocola bevat theobromine. Een opwekkende stof, verwant aan cafeïne, cocaïne, nicotine en morfine. Het is mogelijk licht verslavend.

Beetje giftig

Theobromine is een beetje giftig. Voor gezonde volwassenen geen probleem: lever en nieren werken het eruit. Maar ouderen, bij wie lever en nieren minder goed werken, kunnen er een vergiftiging door oplopen met symptomen als misselijkheid en hartkloppingen.

Nog erger is het als honden − en katten, maar de meeste katten hebben geen interesse voor zoete producten − een reep chocola wegwerken. Slechts 25 gram pure chocola is genoeg om een gemiddelde hond van 20 kilo naar de hondenhemel te helpen.

Kortom: is chocolade echt zo gezond als we steeds horen? Als het niet zo slecht voor hem was zou je zeggen: geef mijn portie maar aan Fikkie.

Chocoladeweetjes

  • Koetjesrepen bevatten minstens 20 procent cacao en 20 procent melk-bestanddelen
  • Vooral vrouwen kunnen het gevoel hebben dat ze verslaafd zijn aan chocola
  • Witte chocola bevat minstens 20 procent cacaoboter en geen andere cacaobestanddelen.
  • Melkchocola bevat minstens 25 procent cacao en minstens 14 procent melk-bestanddelen.
  • Pure chocola bevat minstens 35 procent cacao en geen melkbestanddelen.
  • Rauwe chocola is chocola waarvan de ingrediënten tijdens de fabricage niet zijn verhit boven 42°C.
  • Chocola heeft een positieve invloed op het humeur. Je eet iets lekkers en daar word je blij van

Hoe wordt chocola gemaakt?

Het hoofdbestanddeel van chocola is cacao, die wordt gewonnen uit cacaobonen. Deze groeien aan cacaobomen in onder meer ZuidAmerika en Afrika. De cacaobonen wordt bedekt met bananenbladeren en in de zon gelegd. Door de hitte gaan de bonen gisten en krijgen ze een cacaosmaak. Om er chocola van te maken, worden ze geroosterd en fijngemalen. Wat overblijft noem je cacaomassa. Een deel hiervan wordt geperst om er onder meer cacaoboter uit te halen. De uiteindelijke chocola wordt gemaakt door de volgende ingrediënten te mengen: cacaoboter, cacaomassa, melkpoeder, melk, suiker en smaakstoffen. De hoeveelheid toegevoegde stoffen hangt af van de soort chocolade die het moet worden. Voor witte chocolade wordt bijvoorbeeld geen cacaomassa gebruikt.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht