Zorg

Ben je niet fit, dan val je als eerste af bij sollicitatie’

Werkgevers nemen steeds vaker alleen werknemers aan die er fit en vitaal uitzien. Volgens Olympia Uitzendbureau worden dikke of ongezond levende sollicitanten vaker afgewezen dan mensen met een fitte uitstraling, ook al hebben ze eenzelfde cv.Solliciteren

Olympia, dat bemiddelt tussen 12.000 uitzendkrachten en 3500 bedrijven, heeft wel een verklaring voor deze hardere opstelling: werkgevers zijn kritischer geworden door strengere wet- en regelgeving, signaleert commercieel directeur Wim Bubberman van Olympia.

Afwijzing

Zo moeten bedrijven betalen voor flexwerkers die ziek worden net voor hun contract afloopt. ,,De kans dat iemand die niet fit oogt ziek wordt, schatten bedrijven hoger in. En dus houden ze hem liever buiten de deur”, aldus Bubberman. Deze reden voor afwijzing wordt uiteraard niet hardop uitgesproken.

Overgewicht

Werkgevers vragen Olympia niet om geen kandidaten voor te dragen met overgewicht. ,,Dat is helemaal niet aan de orde”, aldus Bubberman. ,,Mensen hoeven ook niet aan de fitheidstest of iets dergelijks. Als je bedrijven er expliciet naar vraagt, zullen ze het ook ontkennen vanwege discriminatiewetgeving. Maar we zien wel duidelijk dat deze mensen bij gesprekken als eerste afvallen, ook al hebben ze evenveel of méér kwaliteiten en motivatie. Ze maken minder kans dan mensen die zich energiek en fit weten te presenteren.”

Priveleven

Olympia stelt zich ook wat kritischer op richting mensen die niet fit overkomen. ,,We willen ons niet bemoeien met iemands privéleven, maar het is wel belangrijk dat mensen zich er bewuster van worden dat werkgevers de voorkeur geven aan mensen die wel sporten of gezond leven. Sollicitanten zullen hierop moeten anticiperen om die gewilde baan daadwerkelijk te bemachtigen. Dat zeggen we eerlijk. Zo spreken we mensen ook aan als ze te laat komen of zich telkens verslapen. Anders kun je er zeker van zijn dat je contract niet wordt verlengd.”

Uitkiezen

En de werkgevers hebben het nog altijd voor het uitkiezen: bij sommige vacatures komen wel honderden sollicitaties binnen. Zeker ook in de sector waar Olympia vooral actief is: in de logistiek en productie. ,,Juist in deze functies kun je een verschil maken door de juiste motivatie. Daar hoort een gezonde levensstijl bij.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht