Voeding

Simpele truc helpt te dikke mensen minder snacks te kopen

Een kleine herinnering kan mensen met overgewicht helpen om minder snacks te kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.chocola, ongezond, chocola, chocolade, snoep,

,,Mensen met overgewicht blijken minder koekjes, snoep, chocolade en chips te kopen als ze bij binnenkomst van een supermarkt een recept in handen krijgen gedrukt waarop woorden staan als ‘gezond’ en ‘calorie-arm gerecht’,” zegt Esther Papies, onderzoeker in Utrecht.

Gezond eten

De 99 testpersonen, die wilden meewerken aan het experiment maar niet wisten waar het om draaide, kregen bij het betreden van een supermarkt een receptenkaart in handen gedrukt. De ene helft kreeg een neutrale kaart, de andere een kaart waarop woorden stonden die met gezond eten te maken hadden. Het recept was telkens hetzelfde. Bij de kassa werd de bon gefotografeerd van de aangeschafte boodschappen. Bij de analyse bleek dat mensen met overgewicht minder snacks aanschaften als ze het recept met de gezonde woorden hadden gekregen. ,,Kennelijk helpt het als je mensen subtiel blootstelt aan woorden die hen herinneren aan hun plannen om een gezond gewicht te bereiken,” aldus Papies. ,,We hadden vergelijkbare experimenten gedaan maar we zijn blij dat het blijkt te werken in een reële situatie.”

Truc

De ‘truc’ met het geheugensteuntje kunnen consumenten gebruiken als ze zich willen wapenen tegen de vele verleidingen die ze elke dag krijgen, stelt Papies die samenwerkte met het Voedingscentrum. ,,Je zou bijvoorbeeld bovenaan een boodschappenlijstje kunnen schrijven: gezond eten kopen.” Het werkt niet altijd, stelt de onderzoeker. ,,Alleen als mensen zelf willen afvallen, is het zinvol.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht