Zorg

Multiple sclerose, MS, blijft raadselachtige ziekte

Multiple sclerose is een tamelijk veel voorkomende aandoening die nog altijd met raadsels is omgeven. MS is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg en tast in de loop van jaren allerlei delen van het menselijke lichaam aan. De oorzaak is onduidelijk, het verloop verschilt van patiënt tot patiënt en er is nog geen genezende behandeling.

Multiple sclerose is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg. (Foto: Youtube)

Multiple sclerose is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg. (Foto: Youtube)

“Veel patiënten vinden de onzekerheid erg lastig. We kunnen niet of nauwelijks voorspellen hoe het met een patiënt verder zal gaan”, zegt neuroloog dr. Thea Heersema van het Universiteit Medisch Centrum Groningen. “Gemiddeld duurt het twintig jaar voor iemand in een rolstoel belandt, maar dat kan per individu enorm verschillen. Patiënten overlijden niet eerder, met MS kunnen ze heel oud worden.”

Wat is Multiple sclerose?

MS heeft effect op je spieren, ogen, hersenen en andere organen. De verbinding vanuit de hersenen en het ruggenmerg naar die organen raakt verstoord. Maar die verbindingen kunnen zich ook weer herstellen in de eerste fase van de ziekte. Daarom kan iemand met MS een poosje flink achteruit gaan en na een tijdje toch weer min of meer herstellen.

Zo’n zestienduizend mensen in Nederland lijden aan MS. Omdat het vaak op jonge leeftijd begint, zo tussen het twintigste en veertigste levensjaar, en mensen ermee een hoge leeftijd kunnen bereiken, kent bijna iedereen wel iemand in zijn omgeving die MS heeft.

Hoe begint multiple sclerose?

Meestal begint het met oogklachten of een plotseling doof gevoel in een been of arm. Veel huisartsen zullen de symptomen herkennen, maar voor een goede diagnose moet er in het ziekenhuis een MRI-scan worden gemaakt van de hersenen. “Dan kun je het met zekerheid zeggen”, weet Heersema.

Dr. Thea Heersema, neuroloog UMCG. foto: Jan Willem van Vliet

Dr. Thea Heersema, neuroloog UMCG. foto: Jan Willem van Vliet

Iemand met beginnend MS kan worden behandeld met medicijnen om de ontstekingen te remmen. Meestal zijn dat injecties, maar er zijn ook pillen en sommige medicatie moet met een infuus worden toegediend. De medicijnen werken alleen in de eerste fase van de ziekte, als er nog terugvallen met verbeteringen zijn. “De oorzaak kunnen we niet wegnemen, omdat we niet precies weten wat die oorzaak is.” Met enige regelmaat komen er nieuwe medicijnen op de markt. Ontstekingsremmers bijvoorbeeld, maar ook medicijnen vergelijkbaar met middelen tegen reuma, die werken op het menselijk afweersysteem.

Er zijn verschillende types MS. De meeste patiënten hebben de variant relapsing-remitting MS. In de eerste tien tot vijftien jaar van de ziekte krijgen ze op onvoorspelbare moment aanvallen (relapsen) van de ziekte en op andere momenten herstellen ze, ofwel: ze komen in remissie.

De tweede fase bij multiple sclerose

Na de eerste fase van relapsing-remitting MS komen de meeste patiënten in de zogenoemde progressieve fase. Dat is de fase waarin de zenuwbanen echt beschadigd raken, de patiënt niet meer herstelt en langzamerhand verschijnselen krijgt zoals verlammingen.

Behalve de relapsing-remitting MS is een groep van zo’n 10 procent van de patiënten meteen al in die progressieve fase. De ziekte begint in dat geval meestal pas rond het veertigste, vijftigste levensjaar. Als die progressieve fase een keer is aangebroken, is de behandeling vooral gericht op het omgaan met de gevolgen.

Oorzaak Multiple Sclreose onbekend

De oorzaak van multiple sclerose is niet bekend. Er zijn aanwijzingen dat de ziekte iets te maken heeft met een menselijk afweersysteem dat op hol slaat zoals bij ziektes als reuma, allergie en diabetes. Er zijn ook redenen om aan te nemen dat er een verband is met zonlicht en vitamine D. Bovendien is er een min of meer erfelijke aanleg: sommige families zijn vatbaarder dan andere.

MS komt veel meer voor in noordelijke, koude streken dan in zuidelijke landen. Canada en Scandinavië zijn de toppers. Opvallend is dat kinderen van Turkse of Marokkaanse afkomst die in Nederland opgroeien, naar verhouding meer MS krijgen dan hun familieleden die in Turkije of Marokko groot worden. Andersom krijgen Noordwest-Europese kinderen die opgroeien in de (sub-)tropen relatief minder MS.

“Er zijn dus allerlei aanwijzingen, maar het komt er toch op neer dat we het niet goed weten”, zegt neuroloog  Heersema. “Het is een rare ziekte waarvan we nog lang niet genoeg snappen.”

Coating zenuw gaat kapot

Bij multiple sclerose raken de omhulsels van zenuwbanen aangetast. “Je kunt hersenen en zenuwen vergelijken met elektriciteitsdraden”, zegt celbioloog Wia Baron. “De coating van de draad gaat kapot. Die coating noemen we myeline.”

In de loop van de tijd kan de coating herstellen, maar vaak komt de patiënt na een aantal jaren in een volgende fase van de ziekte, waarin de zenuwbanen aangetast raken. De coating herstelt niet meer en de draad zelf gaat kapot.

Celbioloog wia Baron van de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG. Foto: Jan Willem van Vliet

Celbioloog wia Baron van de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG. Foto: Jan Willem van Vliet

Celbioloog Baron doet in de laboratoria van het UMCG onderzoek naar de myeline. “Als we er achter komen hoe het herstel van de myeline in zijn werk gaat, hebben we misschien ook een middel tegen MS in handen.” Ze gebruikt voor haar onderzoek onder meer schijfjes van de hersenen van overleden patiënten, die daarvoor toestemming hebben gegeven. “We kijken welke stoffen in de aangetaste gebieden aanwezig zijn en wat het samenspel tussen die stoffen is.”

Zo blijkt dat tijdens schade aan de myelinelaag een speciaal eiwit aanwezig is: fibronectine. Dat eiwit verdwijnt tijdens het herstel van de myeline. De fibronectine begint bij MS te klonteren en verdwijnt niet langer. Daardoor wordt het herstel van de myelinelaag permanent geremd. “We hebben iets gevonden dat de werking van fibronectine links laat liggen en de schade aan de myelinelaag in de kweekschaal kan herstellen.”

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht