Zorg

Blaasjes. Wat is de hand-, voet- en mondziekte

De hand-, voet- en mondziekte waart rond. Het is een besmettelijke aandoening die blaasjes veroorzaakt. Vooral kinderen hebben er last van.

handen, wassen, handenwassen, zeep, water, kraan, schoon, hygiëne

Bron: Wikimedia/ Lars Klintwall Malmqvist

Wat is de hand-, voet- en mondziekte

Bij hand-, voet- en mondziekte ontstaan er pijnlijke rode plekken en blaasjes in de mond, op de handen en voeten. Vooral jonge kinderen tot 10 jaar krijgen hand-, voet- en mondziekte.  De ziekte wordt veroorzaakt door virussen. Deze virussen zijn erg besmettelijk. Niet iedereen wordt ziek na besmetting met een van deze virussen. Van 10 mensen die besmet raken worden maar 1 of 2 mensen ziek. Vaak zijn er kleine epidemieën in de nazomer en de herfst.

Wat zijn de symptomen?

Hand-, voet- en mondziekte begint met milde koorts. Daarbij kan uw kind ook misselijk worden, braken, buikpijn en/of  keelpijn krijgen. Na 12 tot 36 uur ontstaan er kleine rode vlekjes en blaasjes in de mond die makkelijk kapot gaan. Dit kan erg pijnlijk zijn. Eten en drinken gaat dan lastig. Daarna ontstaan er ook pijnlijke rode plekken en blaasjes op de handpalmen en de voetzolen. De blaasjes zijn 2 tot 5 milimeter groot. Ze genezen binnen een week. Soms zijn er geen of maar een paar blaasjes.

Hoe ontstaat hand-, voet- en mondziekte?

Hand-, voet- en mondziekte wordt veroorzaakt door een enterovirus. Deze virussen zijn besmettelijk. Ze worden verspreid door middel van het vocht uit de blaasjes en via de lucht vooral door hoesten. Het virus kan ook overgedragen worden door de ontlasting.

Na besmetting duurt het 3 tot 6 dagen voordat de eerste verschijnselen optreden. In die tijd kan de ziekte al overgedragen worden op iemand anders. Ook als je kind al beter is kan het de ziekte nog enige weken overdragen op andere kinderen en volwassenen. Mensen die besmet zijn met het virus maar niet ziek worden kunnen het virus ook overbrengen op anderen.

Hand-, voet- en mondziekte is een heel andere ziekte dan mond- en klauwzeer bij dieren. Het wordt door een ander virus veroorzaakt.

Hoe kun je verspreiding voorkomen?

 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Na het plassen handen wassen
 • Alleen niezen met de hand voor de mond ( daarna wel handen wassen)
 • Geen handdoeken of tandenborstels delen met elkaar
 • Dagelijks het toilet schoonmaken
 • De nagels kort houden.

De hand-, voet- en mondziekte kenmerkt zich door kleine blaasjes in de mond, in de handpalmen en onder de voetzolen. Er zijn geen medicijnen tegen. Een arts kan hooguit een verdovende zalf voorschrijven. Na een week verdwijnen de blaasjes weer.

 Nog wat tips

 • Geef een kind met koorts extra te drinken. Eten is minder belangrijk.
 • Zorg dat je kind genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten.
 • Geef zo nodig paracetamol, zodat je kind zich wat minder ziek voelt en minder pijn heeft.
 • Zure dranken, zoals vruchtensappen, kunnen pijn geven aan de wondjes in de mond.
 • Handen wassen na toiletbezoek of luierverschoning is nu extra belangrijk.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht