Well-being

Mooie mensen hebben het veel makkelijker

Mooie mensen hebben meer kans op werk en vriendschap dan lelijke mensen. En als het gaat om succes in het leven, geeft mooi zijn veel vaker de doorslag dan opleiding, ervaring, etniciteit, leeftijd of geslacht.

Castpresentatie Nova Zembla 3D

De kans om als knap mens te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is 1,2 keer zo groot als voor een gemiddeld mens. Voor de lelijkerd is die kans 2,3 keer zo klein. Dat geldt niet alleen voor een simpele baan als verkoopmedewerker in een boekhandel, maar ook voor een toppositie als consultant.

Meer kans

Ook hebben mooie mensen minder moeite met het aangaan van vriendschappen: de kans dat hun uitnodiging voor een etentje wordt geaccepteerd, is 1,3 keer zo groot als voor een gemiddeld mens. Voor mensen met een relatief lelijk uiterlijk is die kans 2,3 keer zo klein.

De kans om afgewezen te worden voor een baan is voor een lelijk mens 2,5 tot 2,7 keer groter dan voor een gemiddeld mens, de kans op afwijzing in sociale relaties is voor hen nog groter: 3,3 keer zo groot.

Studie

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) rekende het allemaal uit op basis van een studie waarbij een panel van respondenten bepaalde wie ‘knap’ is en wie ‘lelijk’. Een min of meer objectieve maat van wat de onderzoekers ‘esthetisch kapitaal’ noemen: er goed uitzien, slank en lang zijn, smaakvol gekleed, goed verzorgd, met uitstraling en charme.

Streepje voor

Mooie mensen hebben een streepje voor. Dat is misschien niet zo’n heel verrassende ontdekking. Opmerkelijk is echter wel hoe belangrijk het is om knapper te zijn dan een ander. Zo zijn voor de kans op werk uiterlijk en zelfvertrouwen minstens even belangrijk als werkervaring en opleiding. Voor beroepen op laag niveau geldt zelfs dat uiterlijk en zelfvertrouwen de doorslaggevende factor zijn, meer nog dan fysieke handicaps. Veelgenoemde kenmerken als etniciteit, geslacht en leeftijd spelen nauwelijks een rol.

Discriminatie

Het doet de onderzoekers van het SCP verzuchten dat de overheid wellicht iets over het hoofd heeft gezien als het gaat om maatregelen voor de arbeidsmarkt: het uitsluiten van discriminatie op basis van etniciteit, geslacht of handicap. ‘Vermoedelijk speelt ook discriminatie op uiterlijk en zelfvertrouwen een rol bij de selectie van mensen, omdat ‘knappe’ en zelfverzekerde werknemers eerder worden gezien als capabel en coöperatief, schrijven zij.

Wat is eraan te doen?

Wat is eraan te doen? Een lelijk mens wordt niet zomaar mooi. Fysieke kenmerken als lengte en mate van symmetrie in het gezicht liggen vast, evenals aangeboren zelfvertrouwen en optimisme. Maar helemaal onbeïnvloedbaar is iemands esthetiek en mentale weerbaarheid niet, aldus het SCP. Investeren in kledingkeuze en uiterlijke verzorging loont. Assertiviteit is aan te leren.

Taboe

Het is tegenwoordig volgens de onderzoekers ‘heel normaal dat mensen in felgekleurde trainingspakjes op loopbanden lopen te zweten en door parkjes rennen en fietsen’. Maar hoe zit het met het corrigeren van collega’s of advies geven over hun uiterlijk en kleding? ‘Op het esthetisch vlak bestaan vermoedelijk nog de grootste taboes.’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht