Zorg

Signalering van geweld tegen kind effectiever

Artsen en andere hulpverleners die vermoeden dat de verwondingen bij een kind expres zijn toegebracht, kunnen voor advies terecht bij een 24 uurslijn.

kindermishandeling

De hulplijn het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) wordt gerund door een landelijk expertisecentrum. Daarin hebben kinderartsen die zijn gespecialiseerd in het herkennen van kindermishandeling en forensische artsen zich verenigd. In het centrum werken artsen samen van het Emma Kinderziekenhuis/AMC, het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC, het Erasmus MC-Sofia Kinderziekenhuis en het Nederlands Forensisch Instituut.

Hoeveel kinderen worden mishandeld?

In Nederland worden volgens een schatting die is gebaseerd op onderzoek onder middelbare scholieren en op rapportages van instellingen, jaarlijks 120.000 kinderen lichamelijk mishandeld of seksueel misbruikt. Het herkennen van verwondingen is bij de opsporing van kindermishandeling van belang. Maar het is moeilijk, zegt kinderarts Loes van den Berg (35) van het AMC, één van de artsen. “Je moet het veel hebben gezien om specifieke verwondingen te herkennen.”

Moeilijk te herkennen

De meeste artsen, ook die van consultatiebureaus, missen vaak die ervaring, aldus Van den Berg: “Zelfs als je cursussen hebt gevolgd, want je ziet natuurlijk zelden de voorbeelden uit de les.” Niet alle letsel laat zich meteen herkennen als opzettelijk mishandelen, maar sommige verwondingen weer wel, aldus Van den Berg: “Wanneer een kind per ongeluk hete thee over een arm heeft gekregen, heeft dat een patroon, hoe de vloeistof is gelopen. Wanneer een handje of voetje met opzet in heet water is geduwd, ziet dat er heel anders uit.”

Kennis bundelen

Kinderartsen worden nu geschoold tijdens hun studie en er zijn nu betere cursussen, zegt Van den Berg. “Er is zeker meer aandacht.” Het landelijke expertisecentrum bundelt kennis en maakt specialisten bereikbaar voor de hulpverleners die met een kind op de behandeltafel zitten en twijfelen over het letsel dat ze zien. Zij kunnen straks bellen en foto’s mailen. Van den Berg: “Soms kun je het vermoeden uitsluiten, ook belangrijk.”

Geen meldpunt

Het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling is geen meldpunt en houdt zich ook niet bezig met eventuele aangiftes: “Wij adviseren, doen suggesties voor verder onderzoek en eventuele hulpverlening. Als de hulpverlener zelf een serieuze verdenking heeft en merkt dat ouders ontkennen of helemaal niet meewerken, adviseren wij overleg met de vertrouwensartsen van het meldpunt kindermishandeling.”

Spoedgevallen

De advieslijn is permanent bereikbaar omdat, aldus Van den Berg, juist in avonden, nachten en weekenden artsen spoedgevallen krijgen zonder dat er collega’s zijn om mee te overleggen. “Spoedgevallen houden zich niet aan kantoortijden en dan zit je daar met twijfels en de vraag: wat moet ik hier nu mee.”

Voorheen werd bij twijfel op de eerste hulp het kind opgenomen, zodat dit veilig was en daags erna kon worden bekeken wat verder moest gebeuren.

Agressieve reacties

Zelf, zegt Van den Berg, pleegt ze bij vermoedens van mishandeling met ouders te spreken. “Dat leidt wel eens tot agressieve reacties, maar eerlijk zijn is toch het beste, dan kun je ook bespreken wat de opties zijn.”

Hoezeer aan de advieslijn (de site www.leck.nu geeft informatie) bij haar collega zorgverleners behoefte bestaat moet nog blijken. Maar, zegt Van den Berg: “Het kan wel eens storm gaan lopen. De kennis was tot nu toe versnipperd, dit is nieuw en in de aanloop is al veel gebeld. Soms sluit je het vermoeden uit, dat is ook belangrijk’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht