Zorg

Bestaan er ook vrouwelijke zedendeliquenten?

Vrouwelijke zedendelinquenten zijn er wel, maar ze handelen zelden alleen. Dat blijkt uit onderzoek van Miriam Wijkman.

Start behandeling Amsterdamse zedenzaak

Het idee dat zedendelicten alleen door mannen worden gepleegd, is niet juist. Uit het onderzoek van Wijkman blijkt dat vrouwelijke zedendelinquentie wel degelijk voorkomt.

Samenplegen

Wijkman onderzocht de kenmerken, delicten en ontwikkeling van de criminele carrière van vrouwelijke zedendelinquenten. Opvallend is dat het merendeel van de vrouwelijke daders een medepleger heeft. Samenplegen lijkt daarmee kenmerkend te zijn voor vrouwelijke daders.

Motieven

De motieven van vrouwelijke zedendelinquenten zijn niet overwegend seksueel van aard. Dit is opmerlijk, gezien het grote aantal minderjarige slachtoffer van deze vrouwen. De seksuele voorkeur (voor jongere kinderen) van de mannelijke mededader kan hierin een rol spelen. Daarnaast zouden seksuele stoornissen en pedofiele interesses lastiger vast te stellen zijn bij vrouwen.

De bevindingen van Wijkman zijn belangrijk voor de politiepraktijk, rechtspraak en forensische behandeling van zedenzaken. In haar proefschrift gaat ze ook in op de praktische implicaties van haar onderzoek.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht