Voeding

De dieetpolitie – column dietist Janet Noome

Het beroep van diëtist heeft vele boeiende kanten.  Meestal ben je zorgverlener, soms ‘psycholoog’, dan weer de stok-achter-de-deur maar in de decembermaand ben je opeens agent van de dieetpolitie.

dn-bb-JanetNoome

Wat is het toch dat cliënten, met de deurklink nog in de hand, je toevertrouwen dat ze ‘gezondigd’ hebben? Hoezo, waarom, waar komt dat gevoel vandaan? Waarom is dat gevoel van zondigen in relatie tot lekker eten juist in de kersttijd zo sterk? Heeft het te maken met onze calvinistische achtergrond? Dat genieten van eten eigenlijk niet mag? Van wie niet?

Zondigen

Google voor de aardigheid maar eens het woord ‘zondigen’ en de meeste ‘hits’ gaan over eten en vooral over teveel eten. Zijn we zó over ons voedingspatroon gaan denken? Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat de gemiddelde mens het hele jaar door vaak teveel eet. Door de uitbundig-met-eten-gevulde winkels in deze maanden worden we er genadeloos met de neus opgedrukt. Misschien is dat het wel. Dat iedereen de overdaad met enige gêne bekijkt. We realiseren ons opeens dat we er allemaal aan meedoen, en wel erg veel in ons winkelwagentje laden. Maar die 4 feestdagen in december (sinterklaas, kerstmis en oudjaar) doen het echt niet. Enige reflectie over de hoeveelheid eten die we elke dag weer doorslikken is daarom zo gek nog niet. Maar haal het alsjeblieft uit de sfeer van schuld en boete.

Lekker eten is een feest

Eten en drinken is net zo nodig als ademen en slapen. En daarbij  is lekker eten een feest. Dus maak het ook tot een feest. Stap af van de gedachte: het hoeft niet lekker te zijn als het maar veel is…. Keer het om: ga voor lekker en dan misschien maar wat minder.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een paar simpele tips om het overzicht te houden zijn:

  • Bedenk wat je in huis wilt halen, dus maak menu’s voor de warme maaltijden en bedenk wat je als extraatjes bij ontbijt, koffie en borrel wilt serveren.
  • Maak een goede boodschappenlijst. Dat voorkomt veel impulsaankopen die je uiteindelijk ‘op moet eten omdat weggooien zonde is’.
  • Ga voor kwaliteit! En daarvoor moet je zijn bij de beste (banket)bakker, groenteboer en slager in je woonplaats. Dat zijn de vakmensen die we moeten koesteren.
  • Genoeg is genoeg, dus overeet je niet. Realiseer je dat de winkels na de kerstdagen weer normaal open zijn.

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en een gezond 2015.  

 Janet Noome is dietist en schrijft iedere maand een column voor Gezondheid en Co

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht