Voeding

Wat is een geschikte vervanger voor brood ?

Wij als Nederlanders eten graag brood, veel brood. Ik kon zelf voor een aantal jaar geleden gerust zo’n 6 plakken per dag eten. Nu niet meer, brood eten doe ik nog steeds wel maar in veel kleinere hoeveelheden. Maximaal 2 plakjes per dag en vaak gecombineerd met een groene smoothie, wat rauwe groentes zoals tomaat, komkommer, wortel of een gekookte eitje. Op deze manier eet je veel gevarieerder, krijg je minder calorieën binnen en profiteer je van verschillende vitamines, vezels en voedingsstoffen.

broodvervanger

Ik ben mij voor een tijdje geleden gaan verdiepen in het eten van brood. Mede kwam dit ook omdat ik gebruik ging maken van de app Myfitnesspal op je smartphone, hierin kun je je dagelijkse voeding bijhouden. Zo kwam ik erachter dat een sneetje speltbrood al snel zo rond de 100 calorieën bevat. Dan moet er nog boter en beleg op de boterham. Als je gemiddeld vier plakken brood eet, zit je dus met beleg erbij al snel op een behoorlijk aantal calorieën. Hier schrok ik wel een beetje van.

Afvallen

Als je bezig bent met je gewicht en graag een aantal kilo’s wil afvallen, heb ik voor jou een tip om brood te vervangen. Probeer eens speltwafels of rijstwafels. Hartstikke lekker en een stuk minder calorieën, gemiddeld zo’n 30 per wafel. Beleg ze vervolgens met wat pindakaas, 30+ kaas of besmeer ze met wat naturel roomkaas en wat plakjes tomaat.
Kortom, een heerlijke, caloriearme vervanger voor de plakken brood die we standaard op ons bordje hebben liggen.

Dit recept is van Jolanda Gerritsma.

Heb jij ook een gezond recept? Mail het dan met foto’s naar gezondheidenco@ndcmediagroep.nl

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht