Zorg

Zware griep verwacht

Nederland moet zich opmaken voor een mogelijk zwaar griepseizoen. Een Amerikaans virus is klaar voor de grote oversteek naar Europa. Dat meldt de Grote Griepmeting.

ziek, griep, pillen, paracetamol, virus, epidemie, verkouden, niezen, bed, koorts

ANP XTRA/ Lex van Lieshout

De organisatoren van de griepmeting baseren hun zorgen op een nieuw type influenza dat in de Verenigde Staten is opgedoken. De griep neemt daar momenteel epidemische vormen aan. Iets meer dan de helft van de ziektegevallen wordt veroorzaakt door het nieuwe virus.

Sterker pieken

,,Als dit type A/H3N2 in Europa de kop opsteekt, kan de griep hier ook sterker pieken dan in voorgaande jaren,” zegt Carl Koppeschaar, sinds 2003 de drijvende kracht achter de Grote Griepmeting. ,,Niemand is hier immuun voor. De kans op een epidemie neemt daarmee toe.” Bovendien zijn griepseizoenen met H3N2-virussen altijd zwaarder dan andere jaren. Dan zijn er altijd meer zieken, ziekenhuisopnamen en sterfgevallen te betreuren.

Griepvaccin

Het griepvaccin van dit jaar is niet afgestemd op het nieuwe virus. Koppeschaar::,,Toch is de griepprik niet waardeloos. Bij een eerder nieuw virus bleek het vaccin toch lichte bescherming te bieden.” Momenteel zijn er in Nederland en Europa weinig griepgevallen bekend. De feestdagen zouden daar verandering in kunnen brengen. ,,Veel mensen brengen de kerst thuis door, vliegen naar huis. De griep kan via het vliegverkeer eenvoudig van de Verenigde Staten naar Europa oversteken.”

Uit het westen

Volgens hem zal het griepvirus eerst opduiken in Engeland en Ierland. ,,Vervolgens trekt het langzaam verder naar het oosten en het noorden.” Bij een koude winter nemen sowieso de kansen op griep toe. ,,Je kruipt dichter bij elkaar, zet de kachel hoger. Daardoor wordt de lucht droger en waart het virus langer rond.” De grotegriepmeting.nl brengt van 15.000 Nederlanders en Belgen de gezondheid in kaart. Het gaat om geregistreerde vrijwilligers die gevraagd wordt naar hun toestand. ,,Vaak verwarren mensen een flinke verkoudheid met griep.”

Griep

Griep kan gevaarlijk zijn. Het virus veroorzaakt onder meer

  • koorts
  • benauwdheid
  • hoesten
  • plotselinge hoofdpijn
  • pijn op de borst.
  • Kwetsbare mensen, zoals ouderen en jonge kinderen, kunnen eraan overlijden.

De Grote Griepmeting is een aanvulling op de griepmeter van het Nivel. Daar worden alle griepgevallen die zich bij de huisarts melden geregistreerd. Koppeschaar: ,,Maar in Nederland gaat slechts 1 op de 5 mensen met griep naar de dokter. Daarom proberen wij de griep op deze manier in kaart te brengen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht