Well-being

Tuinieren is gezond, maar ook gevaarlijk

Schoffelen, snoeien, spitten, snoeien, wieden, maaien. Tuinieren brengt je in beweging, goed voor je bast. Deskundigen bevelen minstens een half uur bewegen per dag aan. Fiets, wandel, neem de trap, grijp hark en schoffel. Hart en vaten profiteren ervan.

 

tuinteam12

Méér bewegen voorkomt diabetes, botontkalking, darm- en borstkanker, vermoedelijk ook dementie en depressie. Bij tweelingen worden de dementierisico’s van de sportieve helft gehalveerd vergeleken met die van de andere ‘luie’ helft, stelden Amerikaanse wetenschappers dit jaar in vakblad The Journals of Gerontology. Australisch onderzoek in Annals of the New York Academy of Sciences wees uit dat de dementierisico’s bij dagelijks tuinieren met 36 procent verminderen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Bekende slapstickfilm: er ligt een hark, man komt voorbij, zet voet op hark, steel zwiept, man buiten westen. Lachen, jongens! Dat lachen zal zeker een hoog boer-met-kiespijngehalte hebben bij de tuinier die zich wegens een ongeluk(je) op de afdeling Spoedeisende Hulp moet melden. Dat gebeurt liefst vijfduizend maal per jaar, berichtte de stichting Consument en Veiligheid eens. Mannen overkomt een ongeluk twee maal vaker dan vrouwen, terwijl ouderen (55-74 jaar) de grootste risico’s lopen. Ruim de helft van de slachtoffers klooide onveilig met tuingerei als snoeischaren, elektrische heggenscharen en grasmaaiers. Drie van de tien groenhobbyisten vielen van trap of ladder. Anderzijds blijkt uit Fins onderzoek dat 85-plussers die in beweging blijven (door tuinieren bijvoorbeeld) minder vaak in het dagelijkse leven een pijnlijke val maken dan hun passieve leeftijdgenoten.

Ziekmakers houden zich schuil

Veel mensen tuinieren graag. ‘Heerlijk woelen in de tuingrond’, schrijft website tuinhulp.com. Maar dan toch wel met de handschoenen aan! Voor ziekmakende bacteriën en schimmels is die tuingrond ook een eldorado. Zo nestelt de tetanusbacterie zich er graag, klaar om bij een wondje toe te slaan. Een tetanusprik biedt geen eeuwige bescherming; bij volwassenen hooguit tien jaar. In het Deutsche medizinische Wochenschrift rapporteerden artsen over een 80-jarige vrouw die bij het tuinieren een schaafwondje en daarna tetanus opliep. Ze was al jaren niet meer gevaccineerd.

Teek

Aparte vermelding verdient de teek. Het bijtgrage insect dat de beruchte ziekte van Lyme kan overbrengen, heeft tegenwoordig ook in het tuingroen domicilie gekozen. Tuinieren was volgens de Wageningen Universiteit de activiteit waarbij de op één na meeste tekenbeten werd opgelopen (22 procent van alle tekenbeten, tegen wandelen 31 procent).

Gif

Spuiten met verdelgingsmiddelen helpt wellicht. Alleen oppassen dat je huisdier het giftige goedje naar binnen sleept. In juli deden Amerikaanse onderzoekers in vakblad Environmental Research verslag van een opmerkelijk experiment. Het gazonnetje van zes proefgezinnen (met een hond als ‘gezinslid’) werd bewerkt met de insecticide diazinon, overigens in 2004 door de EU verboden. Vervolgens bleek het spul overal binnenshuis voor te komen: in de lucht, het tapijt, de kinderkamer. Maar vooral in de vacht en pootjes van de hond, met een negenhonderd maal hogere waarde dan normaal. Fikkie werd door de onderzoekers als boosdoener voor de chemische vervuiling in huis aangewezen.

Bijna overbodig te vermelden: op heel wat bloemen, planten, struiken en bomen kan de tuinhobbyist een soms heftige allergische reactie ontwikkelen.

Potgronddoden

Medici in de VS en Australië wijzen allang op de gevaren van potgrond: hij kan de bacterie herbergen die de boosaardige veteranenziekte (ook bekend als legionella) veroorzaakt. In Europa leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn totdat arts en epidemioloog Jeroen den Boer (GGD Kennemerland) eind 2004 de oorzaak achter enkele legionelladoden in zijn regio onderzocht. Hij legt een verband met de potgrond die de slachtoffers bij het tuinieren hadden gebruikt. De Voedsel en Waren Autoriteit concludeerde in een onderzoek dit jaar dat met droge potgrond ‘een bijzonder kleine, maar niet verwaarloosbare kans’ op besmetting bestaat, zeker als er houtresten in zijn verwerkt. „Vooralsnog is het onduidelijk hoe precies de bacterie van de potgrond naar de longen van de mens gaat. Om die reden is er nog geen goed advies aan tuinders”, laat Den Boer in een mail weten.

Compost

Compost is evenmin van enig gevaar ontbloot. In The Lancet rapporteerden Britse artsen recent over een gezonde 47-jarige hobbytuinier die aan longontsteking was gestorven. Oorzaak: rottend groenafval (van planten en bomen) dat hij in zijn tuin had verwerkt.

Het slachtoffer had bepaalde schimmelsporen (aspergillus) ingeademd die voor mensen met een verzwakte afweer fataal kunnen zijn. Kop boven het artikel: ‘Tuinieren kan uw gezondheid ernstig schaden’.

Moeder Aarde maakt ook baby’s ziek

Zwangere vrouwen moeten zeker met handschoenen in de tuin werken. De parasiet toxoplasma gondii, afkomstig van kattenpoep, huist zeer waarschijnlijk in de tuinaarde. Zelf word je er niet of nauwelijks ziek van, maar de ongeboren baby kan de infectieziekte toxoplasmose oplopen. Gevolg: ernstige afwijkingen aan hoofd en ogen.

Tuinslang zieke

De Zwitserse arts (van Nederlandse afkomst) Rein-Jan Piso onderzocht hoe een 60-jarige patiënt de veteranenziekte had opgelopen. In The Journal of Hospital Infection onthulde hij eind vorig jaar de booswicht: de tuinslang! De man had op een warme zomerse dag zijn tuintje besproeid en tegelijk zijn verhitte hoofd met water uit de slang gekoeld en er ook van gedronken.

Verrassende bevinding, want legionella werd vooral met warmwatervoorzieningen als boilers en bubbelbaden geassocieerd. Piso en zijn collega’s testten het water uit de tuinslangen van collega’s. Schrikken: in liefst zes van de twaalf monsters bevond zich de bacterie die de gevreesde longziekte veroorzaakt. Piso: „Ik adviseer om niet uit de tuinslang te drinken. Mensen met een kwetsbare gezondheid moeten geen tuindouches op de tuinslang aansluiten.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht