Zorg

Alles over de griep. Hoe herken je influenza?

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een virus (influenza). In het dagelijks taalgebruik worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden ‘griep’ genoemd. Maar dit gaat uitsluitend over de echte griep (influenza). Griep komt in Nederland vaak voor, meestal in de wintermaanden. Omdat het virus elk jaar een beetje verandert, kun je ieder jaar opnieuw griep krijgen.

griep, koorts, ziek, pijn

flickr jennifrog

Wat zijn de ziekteverschijnselen van griep?

De ziekte begint meestal plotseling. Je gaat hoesten en krijgt hoofdpijn, keelpijn, koorts, koude rillingen, spierpijn en vermoeidheid. Deze verschijnselen duren enkele dagen tot een week, waarbij je je vaak ook echt ziek voelt. Na een griep kan het enkele weken duren voordat je weer helemaal de oude bent.

Hoe kun je griep oplopen?

Griep is besmettelijk vanaf één dag vóór tot vijf of zes dagen ná het begin van de ziekteverschijnselen. Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die geïnfecteerd is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet worden. Niet iedereen wordt ziek na besmetting. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal één tot twee dagen na de besmetting.

Wie kunnen griep krijgen?

Iedereen kan griep krijgen. Als je griep hebt gehad, word je immuun voor het virus dat in dat jaar de griep veroorzaakt. Dit komt doordat het lichaam tijdens de ziekte afweerstoffen opbouwt die ervoor zorgen dat je de ziekte niet meer kunt krijgen. Maar omdat het virus jaarlijks verandert, kun je elk jaar opnieuw griep krijgen.

Wie lopen extra risico?

Mensen die dicht op elkaar leven of werken, lopen extra risico om besmet te raken. Ouderen en mensen met hart- en longaandoeningen, nierziekten en diabetes (suikerziekte) lopen extra risico op een longontsteking.

Hoe voorkom je griep?

Het belangrijkste advies: als je je niet lekker voelt, blijf dan vooral thuis. “Sinds het uitbreken van de economische crisis zien we dat mensen minder vaak thuis blijven als ze ziek worden”, zegt Carl Koppeschaar van De Grote Griepmeting. “Mensen zijn bang dat ze vanwege veel verzuim hun baan verliezen. Maar dat is belachelijk.” En niet alleen omdat je sneller herstelt als je even rust neemt. Koppeschaar: “Als je met beginnende griep op je werk verschijnt, kun je collega’s aansteken. Dat brengt enorme kosten voor de werkgever met zich mee. Maar toch melden veel mensen zich steeds minder snel ziek.” Dat genoeg slaap en vitamines de kans op besmetting verkleinen, is evident.

Hygiëne

Maar ook hygiëne kan veel doen: handen wassen voor en na elke maaltijd en na elk toiletbezoek, bijvoorbeeld is een van de tips om griep te voorkomen. Je papieren zakdoekjes na één keer snuiten meteen weggooien. En tegen je elleboog hoesten, want met je hand breng je het virus makkelijker over op anderen. Weinigen doen het, maar het loont. Toch betekent het niet dat wie griep krijgt, dat aan zichzelf te wijten heeft. “Als iedereen zich keurig aan alle voorschriften hield, zouden we veel minder griepgevallen hebben,” denkt huisarts Patrick Jansen. “Maar helaas gebeurt dat niet. Als je zelf al alles doet, kom je altijd wel anderen tegen die minder voorzichtig zijn. Als je écht geen griep wilt, moet je in een glazen doosje gaan zitten en er pas in het voorjaar weer uitkomen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht