Beweging

Evy helpt hardlopers door te zetten. Maar wie is Evy?

Duizenden hardlopers in Nederland glimlachen na een stukje rennen, omdat Evy zegt dat ze fier mogen zijn. Haar stem klinkt vertrouwd, maar bijna niemand weet wie ze is. Tijd om daar verandering in te brengen, zegt de Belgische tv-persoonlijkheid Evy Gruyaert.

Evy

Belgische mannen zouden ongetraind een marathon willen lopen voor Evy Gruyaert. Een ontwapenende lach, vrolijke krullen en een lichaam dat elke aanstaande moeder zich zou wensen na het baren. Ze lijkt braaf. Maar achter elke knipoog zit iets speels.

Wie is Evy?

Ze is televisiester bij onze zuiderburen, muze van schrijver en vuilbekker Herman Brusselmans. In België kan ze geen seconde over straat zonder herkend te worden. ,,Ken je die hondjes op het dashboard, die de hele tijd naar je knikken? Zo voel ik me soms.”

Hardlopen met Evy

In Nederland kennen we alleen haar stem van de populaire app Hardlopen met Evy. ,,Hé, er zit ook een lichaam aan die stem. Het is geen computergeluid. Die stem is intiem hoor, ik zit toch bij iemand in de buis van Eustachius. Maar ik wil dat Nederlanders ook de rest leren kennen. Ik zou het tof vinden om in Nederland op televisie te komen.”

Evy succes in Nederland

Opvallend genoeg is Hardlopen met Evy bij ons, met 330.000 downloads, populairder dan in België. ,,Dat succes hebben we nooit gezocht. Het is stiekem de grens over gekropen, van mond tot mond gegaan.”

Nog opvallender is dat vooral vrouwen zich laten zich aanmoedigen door Evy. Al gelooft ze de statistieken (76 om 24 procent) niet helemaal. ,,Ik vermoed dat mannen stiekem met de smartphone van hun vrouw lopen. Dat ze niet willen toegeven, dat ze ook een duwtje in de rug nodig hebben. Het is generaliseren, maar mannen willen gelijk knallen. Zonder training, bam, 5 kilometer lopen. Vrouwen laten zich gemakkelijker overtuigen dat je het beter rustig kunt opbouwen.”

Opnames

Het is een prachtig gezicht om Evy in de studio de aanmoedigingen te zien inspreken. ,,Ik sta te stretchen en met mijn armen te zwaaien. Ik stel me voor hoe iemand zich voelt, aan het einde van die 5 kilometer. De boodschap is positief. Nee, niet ingestudeerd. Ik ben zoals ik ben. Ik zou een slecht actrice zijn.”

Radiotalent

Evy is meer dan een stem, hoe prettig die ook klinkt. Het meisje uit het diep in West-Vlaanderen gelegen Meulenbeke begon als vertaler/tolk, maar haakte af toen ze zich stuk beet op gidsen voor tractoren en legertenten.

Ze greep haar kans in een prijsvraag van Radio Donna dat radiotalent zocht. ,,Ik won. Mijn moeder vond het vreselijk. Een meisje van 21, van Meulenbeke naar Brussel. Fiets, drie treinen, tram, een wereldreis. En zij dacht dat de wereld van radio en televisie een poel des verderfs was.”

Veilig

Veertien jaar later is moeder gerustgesteld. Haar dochter is niet veranderd in een bitch die van relatie naar relatie snelt. ,,Ik ben nog dezelfde. Of je nou in de televisiewereld werkt of elders, maakt dan weinig uit. Bij mijn eerdere jobs lag ook de ene helft op de andere helft. Ach, ik heb een vriend en een kind. Ik ben veilig.”

Op de Belgische televisie presenteerde Evy onder meer Vlaanderen Vakantieland, werd ze hardloopmeisje door Vlaanderen Sportland en nu doet ze op de zender VIER het quizprogramma Weet ik veel. Ze heeft een braaf imago. ,,Goedlachs, altijd positief. Niet erg, al heb ik ook een andere kant.”

Spannend

Af en toe komt spannende Evy naar voren. Zoals in maart van dit jaar. Tijdens De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren brachten ze de tongen in heel de natie in beweging. Door haar jurk, met een decolleté die op televisie zelden eerder is vertoond.

,,Het was eigenlijk een broekpak”, lacht ze. ,,Maar de styliste zette de schaar erin. De broek werd een minirok, ze vond dat mijn benen wel gezien mochten worden. Uit het midden van de top werd ook wat weggehaald. Ik vreesde even dat het over het randje zou zijn. Maar de styliste zei dat het nu nog kon, over tien jaar niet meer. Toe maar, dacht ik. Dit ben ik ook! Ik heb wel mijn moeder gebeld. Ze vond het hééél sexy, maar zei dat het moest kunnen.”

Model Evy

Mannelijk België zat met open mond voor de televisie, het broekpak vloog de winkels uit om vervolgens ‘verknipt’ te worden tot ‘model Evy’. Daar heeft ze geweldig veel plezier om gehad. Zoals ze ook grijnst over haar vriendschap met schrijver Herman Brusselmans. ,,We hadden één-tweetjes in de media. Toen ben ik maar een kop koffie met Herman gaan drinken. Ach, hij speelt de rol van Herman Brusselmans, maar is eigenlijk een lieve man. Ik heb bij hem een boekuitreiking gedaan, hij bij mij de introductie van mijn nieuwe collectie juwelen van Malice in Wonderland. Op zijn eigen wijze. Prima, aan mijn sieraden zit ook een ‘randje’.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht