Zorg

Biologische klok tikt bij man ook

Mannen boven de 45 die liefdevol de buggy duwen, blijken vaker kinderen met psychiatrische stoornissen te krijgen dan jonge vaders. Dat blijkt uit Zweeds-Amerikaans onderzoek.

Zemanta Related Posts Thumbnail

Over een man die na zijn 45ste aan een tweede leg begint, doet geen mens moeilijk. En een opa liefst goed uitziend en welgesteld die naast zijn kleinkinderen nog een liefdesbaby heeft rondscharrelen, geldt als toonbeeld van mannelijkheid. Tijd om aan het nageslacht te denken is toch vooral iets voor vrouwen. Háár biologische klok tikt. Zij moet snel kinderen baren, alvorens aangeboren afwijkingen als het syndroom van Down op de loer liggen.

Mannen en de biologische klok

Een grote Zweeds-Amerikaans studie, waarvan het resultaat is gepubliceerd in vakblad Jama Psychiatry, toont aan dan mannen zich wel degelijk achter de oren moeten krabben als ze op latere leeftijd een kind willen verwekken. De onderzoekers analyseerden medische gegevens van alle Zweedse kinderen geboren tussen 1973 en 2001. De uitkomsten vinden ze schokkend. ,,We ontdekten dat een hogere leeftijd van vaders in verband kan worden gebracht met de kans op vele aandoeningen”, schrijft Brain D’Onofrio, auteur van de publicatie en hoofddocent psychologie en hersenwetenschappen aan de universiteit van Indiana.

Leeftijd vader

De leeftijd van de vader blijkt grote invloed te hebben op het risico van psychiatrische aandoeningen bij zijn kinderen. Een oudere vader heeft niet alleen een relatief grote kans op een autistisch kind, zoals in eerdere studies al werd aangetoond. Het blijkt dat het kind van een 45-jarige vader 25 keer meer kans op een biopolaire stoornis zoals manisch-depressiviteit, dan dat van een vader van 20 tot 25. Voor ADHD is die kans dertien keer en voor psychoses twee keer groter.

Verslaving

Ook alcoholisme en drugsgebruik komen vaker voor bij kinderen van een oudere vader. Een kind van een 45-jarige vader heeft 2,4 keer meer kans op overmatig alcohol- of drugsgebruik. De kans op een suïcidaal kind is voor vaders vanaf 45 jaar 2,7 keer hoger dan voor jonge vaders.

Opmerkelijk

Niet alleen de kans op psychiatrische aandoeningen stijgt met de jaren van pa. Hoe ouder een man is bij de verwekking, hoe groter de kans dat het opleidingsniveau van zijn nakomelingen lager ligt dan van leeftijdgenoten met een jonge vader.

En dat is opmerkelijk, stelt hoogleraar epidemiologie en biostatistiek Paul Lichtenstein aan het Karolinska-instituut in Stockholm. ,,Altijd is aangenomen dat kinderen met een vader op leeftijd juist in het voordeel waren. Zij groeiden immers op in een stabielere omgeving, waar meer geld voorhanden is. Maar die voordelen blijken onderuit te gaan”, aldus Lichtenstein.

Kwaliteit van sperma

Het Zweeds-Amerikaanse onderzoeksteam gaat ervan uit dat de kwaliteit van het sperma de grote boosdoener is. In tegenstelling tot vrouwen, die bij de geboorte al hun eicellen meekrijgen, maken mannen voortdurend nieuw sperma aan. Elke keer is er kans dat bij het kopiëren van het dna in het sperma foutjes optreden. Hoe ouder de man, hoe groter de kans op verandering van het dna. “Het is moeilijk aan te geven vanaf welke leeftijd mannen zich zorgen moeten maken. Duidelijk is alleen dat het risico stijgt met de jaren. Hoe jonger de man, hoe beter het is voor het nageslacht,” aldus Lichtenstein.

Critici

Critici stellen dat er geen rechtstreeks verband is tussen de leeftijd van de vader en de kans op psychiatrische aandoeningen. Zo wordt geopperd dat oudere vaders zélf al kampen met psychische problemen, die ze doorgeven aan hun nageslacht. Deze veronderstelling gaat volgens de onderzoekers niet op, omdat zij ook hebben gekeken naar zoons en dochters van dezelfde vader uit een eerdere ‘leg’. Die eerdere kinderen bleken minder vaak stoornissen te hebben.

Wanneer vader?

De Nederlandse man is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gemiddeld 32,4 jaar oud als hij voor het eerst vader wordt. Twaalf jaar geleden was dat 32,0. Eerder werden de cijfers voor mannen niet bijgehouden. Vrouwen krijgen in Nederland hun eerste kind gemiddeld met 29,4. In 1950 was dat 26,4.

Nu uit de studie onder 2.615.081 kinderen van 1,4 miljoen vaders naar voren komt dat de leeftijd van vaders er meer toe doet dan gedacht, zijn volgens de onderzoekers nu de beleidsmakers aan zet. ,,Misschien moet het makkelijker worden gemaakt studeren en kinderen krijgen te combineren. Ook financieel, zodat kinderen krijgen minder op de lange baan wordt geschoven.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht