Voeding

Mannen die graag pikant eten hebben meer testosteron

Mannen met hogere testosteronwaarden – het hormoon dat gelinkt wordt aan risicovol gedrag en een verhoogd libido – houden doorgaans van pikante voeding. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan de Universiteit van Grenoble. Verder veronderstellen de onderzoekers dat het regelmatig eten van chilipepers de testosteronwaarden ook kan verhogen.

seks, voetjevrijen, bed, liefde

Bron: Flickr/ rt69

Het onderzoek met de toepasselijke titel ‘Some Like it Hot’ verscheen onlangs in het tijdschrift ‘Physiology and Behavior’.114 mannen tussen de 18 en 44 jaar kregen voor het onderzoek een bord met aardappelpuree voorgeschoteld waar ze naar hartenlust chilisaus en zout aan konden toevoegen. Volgens de wetenschappers was er een duidelijk verband tussen een hoger gebruik van de pikante saus en de testosteronwaarden in het speeksel van de mannen.

Capsaïcine

Met andere woorden: mannen met meer testosteron houden van pikante voeding. Hoeveel capsaïcine (het actieve bestanddeel in chilipepers) een man lekker vindt, wordt bijgevolg gelinkt aan zijn sociale dominantie, agressie en risicogedrag, aldus professor Laurent Begue. “Omgekeerd worden lage testosteronwaarden geassocieerd met loomheid en depressie.”Risico’s nemen met eten
Deze resultaten liggen volgens Begue in dezelfde lijn als ander onderzoek dat een link aantoont tussen testosteron en financiële, seksuele en gedragsrisico’s. “In dit geval, wordt het toegepast op risico’s nemen met smaken”, klinkt het. “Het is ook mogelijk dat het regelmatig consumeren van pikante voeding bijdraagt aan verhoogde testosteronwaarden, hoewel dit enkel aangetoond is bij knaagdieren.”Hoewel de correlatie met de pikante saus duidelijk was, blijft de achterliggende reden onduidelijk. “Een waaier aan factoren, zoals genetische, psychologische en sociale krachten, beïnvloeden de voorkeur en consumptie van voeding met capsaïcine”, aldus het onderzoek.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht