Zorg

Stress: Wat als mijn ex de alimentatie niet meer kan aftrekken?

Gescheiden ouders, wees gewaarschuwd: de regels voor kinderalimentatie veranderen per 1 januari. En daar kunnen exen wel eens opnieuw ruzie over krijgen.

vechtscheiding, echtscheiding

Vechtscheiding vaak ten koste van het kind. Foto LC/Siep van Lingen

Hakken in het zand en advocaten in de arm: het treffen van een kinderalimentatieregeling met een ex-partner is vaak een heel gesteggel. De invoering van de Wet hervorming kindregelingen op 1 januari zal opnieuw voor veel gedoe zorgen, zo vrezen experts. Op nieuwjaarsdag wordt het aantal kindregelingen dat gevolgen heeft voor de berekening van de kinderalimentatie drastisch ingeperkt. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil zo uiteindelijk de berekening van de kinderalimentatie versimpelen.

Regeling

Onbedoeld gevolg is echter dat veel gescheiden ouders die soms met veel pijn een moeite een regeling hebben getroffen met hun ex-partner, nu in onzekerheid komen te zitten. Want waar wat te halen valt, ontstaat vaak ruzie.

Bart Bernard van het Juridisch Loket vreest dat ouders opnieuw met elkaar in de clinch zullen liggen, ten koste van de kinderen. “Bestaande alimentatieregelingen zullen in veel gevallen opnieuw worden berekend. Het zou namelijk best kunnen dat één van de ouders blijkt meer te betalen dan wettelijk verplicht is. En die zal daar waarschijnlijk iets aan willen doen.”

Herberekening

De herberekening van de kinderalimentatie is ingewikkeld. Voor de wet is de ene ouder de verzorgende ouder en de andere de betalende. Dat neemt niet weg dat meestal allebei de ouders zorgen én betalen voor hun kind. De verzorgende ouder vaak de moeder ontvangt een bepaald bedrag aan kinderalimentatie, afhankelijk van de behoefte van het kind en de draagkracht van beide ouders.

Extra potjes

Daarbovenop kan de verzorgende ouder nu nog aanspraak maken op extra potjes, zoals het kindgebonden budget. Onder de nieuwe wet verdwijnen veel van die potjes, maar gaat het kindgebonden budget omhoog. Zo zou de verzorgende ouder er uiteindelijk niet op achteruit moeten gaan.

Ook de positie van de ‘betalende’ ouder vaak de vader verandert. Die kon de alimentatie aftrekken van de belasting. In 2014 ging dat aftrekbare bedrag al omlaag, in het nieuwe jaar verdwijnt dat voordeel helemaal. Dat kan per maand honderden euro’s schelen.

Belastingvoordeel

En daar zit hem de pijn: de vader verliest zijn belastingvoordeel, terwijl het kindgebonden budget voor de moeder wordt verhoogd. Zo ontstaat de schijn van een oneerlijke verdeling. Dat klopt echter niet, zegt Bernard.

“Het kindgebonden budget wordt bepaald aan de hand van de behoefte van het kind. Tot en met dit jaar konden verzorgende ouders met een laag inkomen aanspraak maken op extra fondsen. Dat voordeel verdwijnt in 2015. De alimentatiebetalende ouder denkt echter: hé, het kindgebonden budget gaat omhoog, dan hoef ik minder alimentatie te betalen. Zo gaat de verzorgende ouder er per saldo op achteruit.”

Echtscheidingen

In Nederland zijn er jaarlijks zo’n twintigduizend echtscheidingen waarbij kinderen zijn betrokken. In drie van de vijf gevallen is er sprake van kinderalimentatie. Gemiddeld wordt per kind maandelijks 385 euro betaald.

Voor welke ouders er iets verandert, kan Bernard niet voorspellen. “Dat is voor iedereen verschillend, afhankelijk van de afspraken die destijds met de ex-partner zijn gemaakt. In sommige gevallen is in goed overleg een vast bedrag afgesproken, terwijl anderen strikt hebben gekeken naar de behoefte van het kind.”

Nieuwe wetgeving

Zeker is dat de nieuwe wetgeving tot veel onrust zal leiden. Bernard: “Wij krijgen nu al veel vragen, vooral over het feit dat de alimentatie straks niet meer aftrekbaar is. Vaders zijn bang dat ze straks duurder uit zijn, moeders dat ze minder ontvangen.”

Wie geen goede relatie met de ex-partner onderhoudt, zal snel een advocaat in de arm nemen. “Ouders zullen hun alimentatieregeling, begrijpelijk, opnieuw bekijken. Dat kan ten koste gaan van het kind. Dat denkt alleen: waarom hebben mama en papa weer ruzie?”

Wat verandert er?

  • Op 1 januari treedt de Wet hervorming kindregelingen in werking, waarmee het aantal kindregelingen voor gescheiden ouders wordt beperkt. Zo moet de berekening van de alimentatie uiteindelijk simpeler worden.
  • Van de in totaal elf regelingen blijven er vier over. Onder andere de ouderschaps-verlofkorting, de alleenstaande ouderkorting, de aftrek levensonderhoud voor kinderen en de aanvulling op het minimumloon van alleenstaande ouders verdwijnen in het nieuwe jaar.
  • Daar staat tegenover dat de meeste alleenstaande ouders extra kindgebonden budget ontvangen. De inkomensgrens gaat omlaag, de tegemoetkoming gaat omhoog.
  • Ook wordt de alleenstaande-ouderkop ingevoerd, een extraatje bovenop het kindgebonden budget. Deze kop is inkomensafhankelijk en geldt alleen voor de laagste inkomens.
  • Vanaf 2015 is kinderalimentatie niet meer aftrekbaar van de belasting. Dat kan per maand tot driehonderd euro schelen. De meeste alimentatie betalende ouders hebben intussen bericht gekregen van de belastingdienst over de wijzigingen die op hun situatie van toepassing zijn.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht