Zorg

De griep is in Nederland

Het langzaam toenemende aantal mensen met griepachtige klachten de afgelopen weken is inmiddels uitgelopen op een milde griepepidemie. Afgelopen week kwamen 72 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij de huisarts. De week ervoor 52. Vooral jonge kinderen – tot 4 jaar – komen bij de huisarts met griep.

ziek, griep, pillen, paracetamol, virus, epidemie, verkouden, niezen, bed, koorts

ANP XTRA/ Lex van Lieshout

In de wintermaanden lopen veel mensen te snotteren en te hoesten. Het kan een verkoudheid zijn maar ook griep. Bij snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten, spierpijn, is de kans groot dat het griepvirus je te pakken heeft. Ook misselijkheid en diarree kunnen erbij horen. Een enkele keer kan griep zelfs leiden tot een longontsteking.

Epidemie

Het NIVEL spreekt van een epidemie als de peilstations van de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en virologisch onderzoek het virus aantoont in neus- en keelmonsters. Afgelopen week kwamen 72 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij hun huisarts. In 18% van de afgenomen neus- en keelmonsters is in het laboratorium griepvirus gevonden, vooral A(H3N2). Een deel van deze virusstam wijkt net als in de VS iets af van het vaccin. Daardoor zijn mensen die dit jaar de griepprik hebben gekregen mogelijk minder goed beschermd tegen deze variant. Verder zijn in de monsters verkoudheidsvirus en respiratoir syncytieel virus (RSV) gevonden.

Voldoende drinken

NIVEL-onderzoeker, epidemioloog en huisarts Gé Donker: “Het gaat tot nu toe om een milde epidemie. De meeste mensen zijn er met een paar dagen rust, voldoende drinken en zo nodig pijnstillers weer bovenop. Als de koorts langer aanhoudt dan drie, vier dagen, de klachten erger zijn dan je zou verwachten bij griep of je last krijgt van benauwdheid, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht