Zorg

10 tips voor een kerstborrel zonder uitglijders

Tekeergaan op de dansvloer om collega’s te imponeren? Boven de glühwein om opslag vragen? Etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler over wat te doen tijdens de kerstborrel.

hooghoud

 

1. Wees duidelijk over geld

,,Niets is zo gênant als gedoe over geld. Iedereen kent dat gevoel: als laatste feestganger met de rekening blijven zitten. Wees daarom als bedrijf duidelijk over de eventuele kosten, zeker als de borrel buitenshuis plaatsvindt. Open bar? Twee consumptiebonnen? Communiceer helder.”

2. Snijd geen issues aan

,,Stemmige muziek en een andere omgeving dan een kantoortuin vol computers betekent niet dat je je leidinggevenden moet overrompelen met lastige vragen. Dus geen informatie inwinnen over die komende reorganisatie. En zeker niet hengelen naar opslag. Vermijd zulke gespreksonderwerpen.”

3. Zorg voor genoeg hapjes

,,Laat als bedrijf ’s middags voldoende eten aanrukken. Of houd de borrel ’s avonds. Een van de grootste valkuilen blijkt – hoewel iedereen het weet – nog steeds drinken op een lege maag. Al zijn het alleen maar een paar suffe kaasstengels of nootjes: zet ze neer.”

4. Word niet te persoonlijk

,,Breng collega’s die je oppervlakkig kent niet in verlegenheid door te informeren naar te intieme zaken zoals de staat van zijn of haar relatie of de opvoeding van de kinderen. Het lijkt een poging tot meeleven of interesse tonen, maar het kan pijnlijke momenten veroorzaken als hij of zij net in scheiding ligt.”

5. Trek iets feestelijks aan

,,Ook al ben je geen man of vrouw van uiterlijk vertoon: probeer er tijdens de kerstborrel eens wat feestelijker uit te zien dan op een doorsnee werkdag en laat dat kantoorkloffie thuis. Black tie is overdreven, maar besteed extra aandacht aan je kleding, zie er verzorgd uit. Daarmee geef je aan dat zo’n bijeenkomst belangrijk is.”

6. Negeer geen collega’s

,,Als het formele gedeelte van de kerstborrel ten einde loopt en het feest zich verplaatst naar een andere kroeg: vraag iedereen mee. Ook al kun je die ene collega niet luchten of zien. Je wilt de week erna niet worden geconfronteerd met scheve gezichten.”

7. Mobieltjes uit, s.v.p.

,,Durf als bedrijf nou eens aan iedereen te vragen om de smartphones op zak te houden. Dan krijg je geen situaties waarin iedereen zich aan de gesprekken onttrekt door naar zijn telefoon te staren. Maar ook ben je verlost van de nasleep in de vorm van gênante kiekjes van collega’s in kennelijke staat op Twitter of Facebook.”

8. Vermijd roddelen

,,Probeer niet in het gevlei te komen of de lachers op je hand te krijgen door over anderen te gaan roddelen. Zeker niet wanneer je de onderlinge relaties binnen je bedrijf niet precies in kaart hebt. Er kunnen onbekende vriendschapsbanden bestaan en de kans bestaat altijd dat informatie wordt doorgeklept.”

9. Laat je zien

,,Onttrek je niet aan de borrel, de lunch of het feest, maar laat je zien. Of je nu een hekel hebt aan georganiseerde gezelligheid of niet. Met je komst geef je aan dat je wilt investeren. En eigenlijk: als iets van 17.00 tot 19.00 uur duurt, is dat toch best te overzien?”

10. Rustig aan met drank

,,Foute moves op de dansvloer? Handtastelijk gedrag? Grove grappen? Nee, nee, nee! Vertoon nooit drankgerelateerd gedrag. Want hoe informeel de situatie misschien ook aanvoelt, het blijft altijd werk. De week erna moet je weer met elkaar door.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht