Zorg

‘Gedoneerde poep is een prima oplossing ‘

Als eerste land in Europa gebruikt Nederland sinds vandaag gedoneerde poep als medicijn. Hoe gaat dat in zijn werk? Vijf vragen aan arts-onderzoeker Yvette van Beurden aan het VUmc.

poepen

Foto: Archief Dagblad van het Noorden

Wat voor patiënten komen voor deze behandeling in aanmerking?

“De behandeling is bedoeld voor mensen met een terugkomende clostridiumbesmetting, dat is een infectie die ontstaat vanuit een darmbacterie. Die gingen we eerder te lijf met antibiotica, maar de mogelijkheid dat de bacterie dan terugkeert, ligt vervolgens twintig procent hoger. De kwaliteit van de antibiotica gaat dus achteruit. Een vervolgbehandeling met een ander middel kost 1500 euro. Deze nieuwe methode kost slechts zo’n 200 euro.”

“Als we de poep van een gezonde donor inbrengen, komt de darmflora van de patiënt snel weer in balans. Het genezingspercentage na een eerste transplantatie is 81,3 procent, zo blijkt uit onderzoek. Na een eventuele tweede behandeling is dit 93,8 procent. Daar zijn we natuurlijk ongelooflijk blij mee. En we hopen er veel mensen mee te kunnen helpen.”

Hoe komen jullie aan de donorpoep?

“De poep komt van Amerikaanse donoren. Een flinke groep jonge vrijwilligers heeft zich hier voor aangemeld. Zij zijn uitgebreid gescreend op ziektes en aandoeningen. Wanneer ze door de screening heenkomen, worden ze opgenomen in de poepbank van de Amerikaanse non-profitorganisatie OpenBiome. Ze geven dan zestig dagen achter elkaar poep af, die we nu gebruiken als medicijn.”

Op welke manier wordt de poep ingebracht bij de patiënt?

“Na het verwijderen van de eigen ontlasting krijgt de patiënt de poep van een donor ingebracht. Dat wordt gedaan door middel van een sondevoedingsslangetje, dat aan de dunne darm wordt gelegd. De poep wordt eerst verdund, zodat het door het slangetje kan worden geperst. Via een slangetje in de mond wordt de gezonde poep dan in de dunne darm gebracht.”

Vinden patiënten dat niet vies?

“Je moet je voorstellen dat patiënten die deze infectie hebben, heel veel uren op het toilet doorbrengen vanwege diarree. Zij zijn daar zo ontzettend klaar mee, dat dit voor hen een prima oplossing is. Tot nu toe hebben we het bij één patiënt uitgeprobeerd en hij reageerde erg positief op deze oplossing.”

Kan dat in de toekomst niet op een aantrekkelijkere manier worden gedaan?

“Op dit moment zijn we vooral bezig om deze behandeling verder te ontwikkelen, maar op den duur hopen we wel dat gaat gebeuren. In Amerika zijn wetenschappers bijvoorbeeld al bezig om de poep in capsules te stoppen, zodat die via een pil op de juiste plek terecht kan komen. Misschien gaan we uiteindelijk wel naar een soort super-Yakult: een drankje met de gewenste bacteriën, dat in de darm zijn goede werking kan doen. Dat zou voor de patiënten een grote verbetering kunnen zijn.”

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht