Zorg

Griep breidt zich uit

De griepepidemie breidt zich gestaag uit. Dat blijkt uit de gezondheidsgegevens die zijn doorgegeven door ruim vijftienduizend vrijwilligers van de Grote Griepmeting in Nederland en Vlaanderen (www.degrotegriepmeting.nl en www.degrotegriepmeting.be).

verkouden, griep, niezen,

 

De griepepidemie doet zich dit jaar relatief vroeg voor in het seizoen, meldt de Grote Griepmeting maandag. Alleen in 2009 (pandemie van Mexicaanse griep) en in 2003 (met het destijds nieuwe A/Fujian/411/02 (H3N2)-virus) zag de Grote Griepmeting een eerdere stijging van het aantal griepgevallen.

Griepepidemieën vallen meestal samen met winterse kou. Maar die is er in heel Europa nog niet. Het meeste waarschijnlijk is daarom een ‘antigene mismatch’ tussen de A(H3N2)-stammen die nu rondwaren, ten opzichte van de door de WHO gekozen A(H3N2)-stam in het griepvaccin (A/Texas/50/2012).

In de Verenigde Staten werd al vastgesteld dat ongeveer 70% van de daar circulerende A(H3N2)-virussen antigenetisch verschillen van de in de griepprik opgenomen stam. De griepprik voor het noordelijk halfrond biedt daardoor maar ten dele bescherming.

Ook in Nederland zijn deze nieuwe 3C.2a en 3C.3a stammen genetisch gekarakteriseerd in tien van de elf bemonsterde A(H3N2) griepgevallen. 86% van de griep in Nederland was tot vorige week van het A-type; de rest was B-griep. Van de Influenza A-virussen was 60% van het subtype A(H3N2) en 14% van subtype H1N1pdm09 (Mexicaanse griep). De rest was nog niet gesubtypeerd, aldus de informatie in de eerste Influenza Nieuwsbrief van het seizoen 2014-2015 van het Nationaal Influenza Centrum (NIC).

Vrijwilligers gevraagd

De Grote Griepmeting in Nederland en België probeert samen met acht andere Europese landen (verenigd als Influenzanet.eu) en in samenwerking met Australië (Flutracking.net), Zuidoost-Azië (DoctorMe), Mexico (Reporta), Brazilië (Dengue na Web), Puerto Rico (SaludBoricua) en de VS (Flunearyou.org) de verspreiding van griep en verkoudheid over de hele wereld in kaart te brengen. Daarvoor zijn vrijwillige griepmeters nodig die iedere week via internet of smartphone hun eventuele ziekteverschijnselen doorgeven. De meting is anoniem en vergt wekelijks nog geen halve minuut tijd.

“Wel is het belangrijk dat mensen zich nu alvast registreren en gaan meedoen”, benadrukt Carl Koppeschaar van de Grote Griepmeting. ,,We willen immers procentueel weten hoeveel mensen griep krijgen en hoeveel gezond blijven. Omdat griep zich met name via scholen verspreidt, ontvangen we ook graag gegevens van jonge kinderen. Ouders kunnen zichzelf en hun kinderen daartoe eenvoudig als gezin registeren. Maar ook schoolklassen kunnen meedoen aan het onderzoek.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht