Well-being

Vrouwen onderschatten hun gameprestaties tegen mannen

Vrouwen denken dat ze minder goed presteren in games wanneer hun tegenspeler een man is. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.

controller

Stereotiepe stress

Onderzoekster Lotte Vermeulen testte het spelgedrag van vrouwen in een aangepaste driedimensionale versie van het tennisspel Pong. De deelneemsters dachten dat ze afwisselend tegen een mannelijke en een vrouwelijke tegenstander speelden, maar in werkelijkheid speelden ze tegen hetzelfde computeralgoritme. Om de manipulatie kracht bij te zetten, maakten de deelneemsters vooraf kennis met een man en een vrouw, waarvan ze dachten dat zij hun tegenspelers zouden zijn.

Wat bleek? Vrouwen voelen meer stress wanneer ze in competitie treden met mannen dan met vrouwen. Presteren in een domein waarin je groep gestigmatiseerd wordt, kan dus een vorm van spanning opleveren, stelt het onderzoek.

Geslacht als criterium

Daarnaast bleek dat vrouwen die minder competitief zijn, hun eigen vaardigheden lager inschatten wanneer ze tegen een mannelijke tegenstander denken te spelen. Ze schatten de prestaties van een mannelijke tegenspeler ook hoger in dan die van een vrouwelijke. ,,Je kunt zelfs zeggen dat spelers het geslacht van de tegenstander als een soort van criterium zien voor bekwaamheid om te gamen”, aldus Vermeulen.

Dit onderzoek wijst er volgens Vermeulen op dat het stereotype over vrouwen in games niet alleen uitgedragen wordt door de game-industrie en -cultuur, maar dat sommige vrouwelijke spelers zelf deze gendernormen in stand lijken te houden en er zich dan ook onbewust naar gedragen. ,,Het erkennen en zich bewust worden van dergelijke genderdynamieken kan een aanzet geven tot positievere en meer inclusieve ontwikkelingen binnen de gamecultuur.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht