Zorg

Afvallen kan je vruchtbaarheid vergroten

De fertiliteitsarts stuurt te dikke vrouwen steeds vaker naar de gewichtsconsulent. ‘Ik zeg altijd: met elke halve kilo die je afvalt, neemt je vruchtbaarheid toe.’

Verzakking, zwanger, onderzoek, gynaecoloog, gynaecologenstoel, soa,
Gewichtsconsulent Linda Sap kijkt de Somalische man aan de overkant van haar tafel indringend aan: “Jullie weten wanneer mevrouw het vruchtbaarst is?” De man knikt. Zijn echtgenoot, die geen Nederlands spreekt, zwijgt. Sap: “U weet wanneer er samenleving moet zijn?” De man knikt weer. Linda schat in dat de vraag goed overkomt, en gaat verder: “Vanaf de tiende dag na eerste dag van de menstruatie heeft u samenleving. Om de dag. Tot de achttiende dag ongeveer.”

Seks

De man knikt nog steeds, maar Sap wil niks aan het toeval overlaten: “Met samenleving bedoel ik seks, hè.” Diepe knik van meneer, die vervolgens naar zijn vrouw draait om verslag uit te brengen, en zich weer naar Sap keert voor het laatste losse eindje: “Een dag wel, een dag niet?” Ja, om de dag.

BMI

Dit stel zit bij de lifestylepoli van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Het echtpaar meldde zich in juli bij fertiliteitsarts Bob van der Laar, omdat ze geen kinderen konden krijgen. Zij 1,53 lang en 70 kilo had een BMI van 30 en zat daarmee precies op de grens van overgewicht naar obees. Haar cyclus was onregelmatig, een veelvoorkomend euvel bij vrouwen die te zwaar zijn. Ook een ivf-behandeling heeft dan weinig kans van slagen en dus verwees de fertiliteitsarts de vrouw door naar Sap en de lifestylepoli. Onaardig gezegd: ga eerst maar eens afvallen. Dus daar zitten ze: maanden later, vijf kilo lichter en nu mét een regelmatige cyclus. Met een beetje geluk worden ze via de natuurlijke weg zwanger. Vandaar het ovulatielesje van Sap.

Lifestyle poli

De lifestylepoli bestaat een jaar. Alle obese vrouwen met een BMI van 30 en hoger worden door de fertiliteitsarts doorgestuurd naar de poli, waar Sap ze helpt bij een gezondere levensstijl. Zoals bij alle programma’s blijkt het ook hier reuze ingewikkeld mensen te laten afvallen. Van de 41 vrouwen die Sap in de spreekkamer heeft gehad, zijn er zeven zwanger. Twee via de natuurlijke weg, de andere vijf met een fertiliteitsbehandeling. Twintig patiënten zijn afgehaakt, de rest is nog aan het afvallen of is doorverwezen naar een obesitaskliniek.

Kind

Dan te bedenken, zegt fertiliteitsarts Van der Laar, dat deze vrouwen nog een zeer motiverend doel voor ogen hebben: een kind krijgen. “Ik zeg altijd: met elke halve kilo die je afvalt, neemt je vruchtbaarheid toe.” Soms is een paar kilo afvallen al genoeg om de cyclus weer op gang te krijgen, al blijven vrouwen met overgewicht dan nog altijd minder vruchtbaar dan vrouwen met een gezond gewicht. “Een zwaar lijf is druk met overleven alles moet harder werken. Iemand met een BMI boven de 30 is niet fit. Zo kan ze zich wel voelen, maar dat is natuurlijk niet zo.”

Kinderwens

Van der Laar zag in de veertien jaar dat ze dit werk doet de groep dikke patiënten met een kinderwens groeien. Momenteel schat ze dat dertig procent van haar patiëntenpopulatie obees is. Nu staat het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis wel in Overtoomse Veld, één van de delen van de stad met de zwaarste Amsterdammers. Onderzoekers in Maastricht schatten dat landelijk vijftien procent van de zwangeren obees is.

Overgewicht

Verloskundigen en gynaecologen worden hoe dan ook steeds meer geconfronteerd met complicaties in de zwangerschap vanwege het overgewicht van de moeder. Een greep: dikke vrouwen hebben meer kans op een miskraam, een doodgeboren kindje, ze hebben vaker een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes. Omdat zware moeders vaker forse baby’s maken, is de kans op een keizersnede groter. Tegelijkertijd is het voor de anesthesist moeilijker om een ruggenprik te zetten, en voor de echoscopist complexer een betrouwbare echo te maken.

Complictatie

Forse vrouwen, kortom, stuiten op meer complicaties. En soms, zegt Van der Laar, is het praktisch gezien gewoon niet mogelijk een behandeling te doen. “Soms kun je met een inwendige echo de eierstokken niet goed in beeld brengen, of lukt het niet een eicelpunctie te doen.”

Afvallen is noodzakelijk, al zien de vrouwen dat vaak anders, zegt Sap. Het gaat om een doelgroep, vaak in de twintig, vaak met een Turkse of Marokkaanse achtergrond, die meestal geen grote problemen zien in het eigen overgewicht. Die slanke Sap kan dat wel zeggen, of de gynaecoloog in maatje 38, maar familie en vrienden zien het probleem niet. De partner evenmin. Daar komt bij dat deze jonge doelgroep nog geen medische problemen als diabetes heeft ontwikkeld. Waarom dan moeilijk doen?

Oestrogeen

Aan Sap, kortom, de ingewikkelde taak om de ernst van de zaak uit te leggen. “Wat helpt is de mededeling dat een lichaam met meer vet ook meer oestrogeen aanmaakt een hormoon dat ook in anticonceptie zit.” Maar ook na een waslijst aan mogelijke complicaties merkt Sap de teleurstelling. “Ze denken: ik ga naar het ziekenhuis om zwanger te worden, niet om af te vallen. Ik heb wel eens een vrouw gehad die tijdens het hele gesprek boos naar buiten keek, totdat ik zei dat ze niet hoefde te diëten. Ik heb veel liever dat ze zich bewust worden van voeding en beweging dan dat ze streng gaan diëten, want dat houdt op de lange termijn niemand vol.”

Of ze de patiënten begrijpt? “Als afvallen het enige zou zijn wat ik kon doen om zwanger te worden, zou ik er voor de volle honderd procent voor gaan. Maar ik heb makkelijk praten: ik heb geen overgewicht. Als ik deze vrouwen hoor over hun verleden en de problemen waarmee ze worstelen, denk ik: ja, ze hebben het ook wel zwaar.”

Gezond eten

Van modern tot streng gelovig Linda krijgt het allemaal op de poli. De Koran lijkt geen belemmerende rol te spelen in het ingrijpen in de conceptie. Een vrouw met een nikab en haar man die beiden uitstekend hun best doen met afvallen. Een Surinaams stel, van wie de man afscheid moet nemen van de door hem zo geliefde dikke billen van zijn vrouw, maar haar wel alle steun geeft. Echtgenoten die meedoen en ook gezond gaan eten, wat allemaal weer gunstig is voor de zaadproductie.

En deze middag een 24-jarige Marokkaanse met haar man. Ze stapt kordaat richting de weegschaal. Vrouwen die hun schoenen niet uitdoen voordat ze op de weegschaal stappen, hebben er vertrouwen in. Vest, broek, laarzen, alles blijft aan. Het is haar aan te zien: die weegschaal, zo straalt ze uit, gaat hoe dan ook goed nieuws brengen. Dan is het stil. Zowel Sap als de vrouw kijkt gebiologeerd naar het pendelende wijzertje. Waar stopt dat ding?

Afvallen

Sap mompelt onhoorbaar, stapt achter haar bureau, slaat aan het rekenen en komt met het goede nieuws dat ze, sinds haar laatste bezoek een maand geleden 1,5 kilo is afgevallen. Van 97,6 naar 96,1. Nu is dat geen hemelschokkend verschil, maar elke kilo is meegenomen. “Hoe heb je dat gedaan?” vraagt ze. “Ik sport vier keer in de week, cardio. En ik schep minder eten op. Volgens mij werkt dat psychisch.”

Eten uit verveling

Het enige probleem: de tussendoortjes. Eten uit verveling. Dat hoort Sap vaker: verveling of verdriet. Treurig genoeg is het vaak verdriet om de onvervulde kinderwens waardoor de vrouwen nog meer gaan eten en dus nog verder van hun droom wegdrijven. “Als je nou nog eens naar de kast loopt om chocolade of koekjes te pakken, besluit dan iets anders te gaan doen: bel iemand, of ga schoonmaken.” En verder: hou vol! “Je bent goed bezig. Gewoon zo doorgaan!”

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht