Zorg

Zwanger en te zwaar is risico. Dikke vrouwen hebben meer kans op een miskraam of een doodgeboren kindje

Roken is ongezond voor de ongeboren baby, maar overgewicht geeft in Amsterdam meer complicaties. Bijna een kwart van de Amsterdamse vrouwen begint met overgewicht of obesitas aan een zwangerschap, en dat is schadelijk voor zowel moeder als kind. Dat zegt Tanja Vrijkotte, AMC-medewerker van de ABCD-studie, een onderzoek naar de ontwikkeling van achtduizend Amsterdamse kinderen.

Zwanger_dik

“Vijfjarige kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap te zwaar waren, hebben vaker een hoge bloeddruk. Dit effect is direct te linken aan de groei in de baarmoeder.”

Overgewicht en zwanger

Gynaecologen en verloskundigen worden dagelijks geconfronteerd met complicaties door overgewicht in de zwangerschap. Dikke vrouwen hebben meer kans op een miskraam of een doodgeboren kindje, ze hebben vaker een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapsdiabetes.

De beroepsverenigingen van verloskundigen (KNOV) en gynaecologen (NVOG) willen vastleggen dat standaard overleg wordt gevoerd met de anesthesist als zwangeren extreem zwaar zijn met een BMI boven de 40, zegt een woordvoerder van de KNOV. “Pijnstilling is voor deze vrouwen moeilijker ad hoc te regelen, en ook kunnen aangepaste OK-bedden en dergelijke nodig zijn.”

Transportproblemen

Volgens de KNOV-woordvoerder moeten verloskundigen bij zware zwangeren ook voorbereid zijn op ‘mogelijke transportproblemen’ als de bevalling zich aandient. Arboregels voor ambulancebroeders kunnen voor vertraging zorgen, als daar vooraf niet goed op gelet is. “Bijvoorbeeld als een vrouw drie trappen af moet worden gedragen. Het kan voor de verloskundige een reden zijn om een ziekenhuisbevalling te adviseren. Maar soms is het al voldoende om een thuisbevalling op de begane grond af te spreken.”

Wegen

Ook gaan stemmen op om zwangere vrouwen weer te wegen. Dat was een routinehandeling die jaren geleden was afgeschaft, maar met de toename van het aantal vrouwen met overgewicht zijn sommige verloskundigen weer begonnen met wegen. “Verloskundigen krijgen steeds meer een rol in het begeleiden van vrouwen naar een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap, zodat de vrouwen geen extra kilo’s overhouden aan elke zwangerschap.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht