Zorg

Ibuprofen mogelijk de sleutel tot een langer en gezonder leven

Het wondermiddel voor een langer leven ligt mogelijk al jaren in ieders medicijnkastje. De ontstekingsremmer ibuprofen zou het verouderingsproces aanzienlijk vertragen.

Ibuprofen. ANP XTRA KOEN VAN WEEL

Ibuprofen. ANP XTRA KOEN VAN WEEL

Althans, het goede nieuws van een uitgestelde veroudering geldt vooralsnog alleen voor gist, wormen en vliegen. Wetenschappers van onder meer de Texas A&M University gaven deze soorten de afgelopen drie jaar een dagelijkse dosis ibuprofen die vergelijkbaar is met de dosis die mensen zouden slikken.

Effecten

De effecten waren opmerkelijk. Het leven van gist werd door de ibuprofen met 17 procent verlengd. Vertaald naar de mens, zou dit uitkomen op 12 extra levensjaren. Ook de wormen en vliegen leefden aanzienlijk langer (ongeveer 10 procent). Bovendien bleken ze die extra jaren ook nog eens in goede gezondheid door te brengen.

Zo zijn fitte wormen geneigd om veel te kronkelen. De met ibuprofen behandelde wormen kronkelden veel langer dan men normaal zou verwachten. Naarmate ze ouder werden, slikten ze voedsel ook veel sneller door dan verwacht.

Veelbelovend

,,Veelbelovende resultaten’’, vindt hoogleraar celbiologie Ellen Nollen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Ibuprofen werd eerder al in verband gebracht met een lager risico op ouderdomsziekten zoals Alzheimer. ,,Kennelijk zit er iets in wat op een andere manier in de cel ingrijpt dan andere levensverlengende methoden. Dat is zeer de moeite waard om verder te onderzoeken.’’

Ibuprofen

Ibuprofen kwam voor het eerst op de markt in de jaren zestig. In eerste instantie konden mensen het alleen op recept verkrijgen, maar na wijdverbreid gebruik kon je ibuprofen in de jaren tachtig ook zonder recept kopen. Het verlicht pijn, helpt tegen koorts en tegen infecties en werd jarenlang als relatief onschuldig medicijn gezien.
Hoe veelbelovend ook, we moeten volgens Nollen nu niet opeens massaal ibuprofen inslaan en inslikken. ,,Ik zou daar nog even mee wachten’’, zegt ze. ,,Meer onderzoek is nodig.’’

Onderzoek

Ten eerste is het nog onduidelijk waarom precies ibuprofen gist, wormen en vliegen langer laat leven. De wetenschappers zagen wel dat ibuprofen effect heeft op de opname van de stof tryptofaan in de cellen. Tryptofaan zit in elke menselijke cel en is een onmisbaar voedingsbestanddeel.

Ten tweede staan gist, wormen en vliegen wat hun biologie betreft natuurlijk ver af van de mens. Nollen: ,,Een logische volgende stap is om ibuprofen op muizen te testen. Als daar soortgelijke resultaten worden behaald, wordt het pas echt interessant voor mensen.’’
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht