Zorg

Kalknagels wegbranden met laser in Nij Smellinghe in Drachten

Wie eenmaal kalknagels heeft, komt er moeilijk vanaf. De huid-en laserkliniek in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten gaat ze te lijf met een laser.

Alle zalfjes en andere middelen ten spijt: kalknagels zijn lastpakken. De witte, soms bruinige dikke nagels brokkelen vaak af en zien er daardoor niet uit.

GetContent[8]

Kalknagels hebben niets met kalk maar alles met een schimmelinfectie te maken. Daarom zijn ze ook moeilijk te bestrijden, omdat de schimmel ook onder de nagel zit.

Aanmodderen met kalknagels

Bovendien zijn kalknagels erg besmettelijk. Huidtherapeute Nienke Kielstra: ,,We zien mensen vaak jaren aanmodderen met van allerlei middelen, maar ze hebben niet in de gaten dat ze zichzelf steeds weer besmetten doordat ze bijvoorbeeld met crèmes smeren, maar hun schoenen niet behandelen met schimmeldodend poeder.’’

,,Ook moet je elke dag je sokken verschonen en de vieze op 60 graden wassen. Anders blijf je jezelf ook op die manier besmetten.’’

Schimmelnagels

Huisartsen zijn de eerste aangewezen hulpverleners die kunnen helpen in de strijd tegen de schimmelnagels. Bij dermatologen in ziekenhuizen komen nauwelijks patiënten met deze lastige kwaal. Maar er zijn ook veel mensen die er jarenlang mee rond lopen en er last van hebben, weten Kielstra en haar collega Carla Rienstra.

De laatste heeft zelf ook een kalknagel. Als een van de eersten in Drachten is ze inmiddels behandeld met de laser, een nieuwe behandeling in de huidkliniek in het Drachtster ziekenhuis. Het werkt zo: door de laser horizontaal, verticaal en willekeurig over de nagel te halen, brandt de huidtherapeute de schimmel dood. Ook onder de nagel. De aangetaste nagel met de gedode schimmel groeit daarna langzaam weg. ,,Daarom zien mensen pas na acht tot twaalf maanden het resultaat’’, aldus Rienstra.

Beschermbril

De behandeling zelf kan gevoelig zijn, weet ze nu uit ervaring, maar is wel te doen. Omdat de laser schadelijk voor de ogen is, dragen de huidtherapeute en de patiënt beide een speciale beschermbril. In totaal zijn er vier laserbehandelingen, waar een week tussen zit. ,,Maar we beginnen eerst met een intakegesprek en een kweek van de nagel’’, vertelt Kielstra.

GetContent[11]

Rienstra: ,,Die kweek is belangrijk, want we willen zeker weten dat het om een schimmel gaat. Anders geven we misschien een onnodige behandeling en dat willen we niet.’’ Het laseren wordt overigens niet vergoed door de zorgverzekeraars, vertellen de therapeuten. Het wordt niet gezien als een medisch noodzakelijk handelen, kalknagels zijn onschuldig.

Verenigde Staten

Het behandelen van drie nagels kost €350 in totaal. Moeten er meer dan drie gelaserd worden, dan betaalt de patiënt €550. Garantie dat laseren inderdaad werkt kunnen de therapeuten nog niet geven. Rienstra: ,,Maar in de Verenigde Staten, waar ze de lasertechniek voor kalknagels al langer toepassen, zijn ze enthousiast over de resultaten.’’

De huid-en laserkliniek van Nij Smellinghe, gevestigd bij de poli dermatologie, bestaat sinds 2005 en behandelt vaak lymfoedeempatiënten met lastig te genezen wonden. Ook worden met lasers tattoos of overtollige beharing verwijderd. Verder kunnen de huidtherapeuten met zandstralen de littekens van acne minder zichtbaar maken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht