Zorg

Kans op Amerikaanse griep nu groter

Nu de vakantie voorbij is, kan de griep zich verder uitbreiden. Dat verwacht de Grote Griepmeting, de website, die sinds 2003 griep en verkoudheid in kaart brengt met de hulp van zestienduizend vrijwilligers.

ziekGriep wordt voornamelijk via kinderen verspreid. Tijdens de schoolperiode zijn soms hele klassen ziek. Kinderen steken hun ouders aan, en die nemen het op hun beurt weer mee naar het werk. Samenlevingsverbanden zonder kinderen krijgen doorgaans iets minder griep. Ook jongere senioren zijn normaal gesproken minder griepgevoelig doordat zij tijdens hun leven enige immuniteit hebben opgebouwd door natuurlijke infectie en/of regelmatig de griepprik halen.

Drie soorten griep

Influenza, de officiële naam voor griep, komt in 3 typen voor: Influenza A, B en C. Type A veroorzaakt de meeste ziektegevallen en komt voor in mens en dier. Type B en C alleen in mensen. Er bestaan verschillende subtypen. Voorbeelden hiervan zijn A(H1N1) en A(H3N2) die bij de mens voorkomen en de vogelgriepvirussen A(H5N1) en A(H5N8) . De subtypen die bij de mens voorkomen circuleren niet allemaal tegelijk, maar vaak in begrensde tijdvakken.

Vaccin minder effectief tegen nieuwe griep

De griepprik beschermt traditioneel tegen twee typen A-griep en één lijn van B-griep. In februari vorig jaar is door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op grond van de toen circulerende subtypen A en lijnen B de samenstelling van het griepvaccin voor deze winter op het noordelijk halfrond bepaald. De twee typen A-griep zijn daarbij A(H1N1) en A(H3N2).

Amerikaanse griep

In april vorig jaar werd echter ontdekt dat er een ‘antigene mismatch’  was ontstaan ten opzichte van het in de griepprik opgenomen subtype van A(H3N2). Dat zorgde voor een vroege griepepidemie in de Verenigde Staten. In de media wordt thans gesproken van ‘Amerikaanse griep’. Deze Amerikaanse griep, waartegen de griepprik dus geen goede bescherming biedt, waart ook rond in onze streken. In Nederland en België ontstond eveneens een vroege epidemie, die echter een pas op de plaats maakte door de kerstvakantie. Nu de scholen weer zijn begonnen, wordt nu een nieuwe stijging van het aantal griepgevallen verwacht, met een mogelijke piek eind januari of begin februari.

Griepvaccin

Hoewel het griepvaccin dit seizoen minder effectief kan zijn, is er wel sprake van gedeeltelijke bescherming tegen het uitgekozen subtype van A(H1N1) en A(H3N2) en de lijn B-griep. 84% van de in Nederland aangetroffen griep is tot nog toe A(H3N2), 14% is A(H1N1) en 2% B.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht