Zorg

Opmars van de Gooise R

Vier jaar van zijn leven besteedde hoogleraar Koen Sebregts (42) aan onderzoek naar de R. Zomaar een letter uit het alfabet, maar er blijkt een wereld achter schuil te gaan. Zo blijkt de Gooise r aan een opmars bezig. Die is niet meer uitsluitend te horen bij welstandige Nederlanders op de tennisbaan, blijkt uit het promotie-onderzoek van Sebregts.

De kinderen van Kinderen voor Kinderen hebben vaak een Gooise R. Foto: DVHN

De kinderen van Kinderen voor Kinderen hebben vaak een Gooise R. Foto: DVHN

,,Het beeld van de hogere sociale klasse met de Gooise-r, is achterhaald,” stelt Sebregts. ,,Het wordt steeds vaker gebruikt in de Randstad. De Randstad-r noem ik het daarom liever,” zegt Sebregts, Tilburger van oorsprong maar naar eigen zeggen inmiddels ook ‘geïnfecteerd’ met de Randstad-r.

Hema

Voor het onderzoek sprak Sebregts met 400 mensen op een wel heel bijzondere locatie: de HEMA. Tien verschillende vestigingen in Randsteden en in Vlaanderen. ,,Bij de Hema komen alle soorten mensen: jong en oud, arm en rijk. Daar had ik de meeste kans om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de verschillende r uitspraken,” verklaart Sebregts zijn keuze voor de HEMA. Hij vroeg de mensen om een woordenlijst voor te lezen. Aan de hand daarvan werd een analyse gemaakt.

Woorden uitspreken

,,Verschillende soorten woorden moesten de ondervraagden uitspreken. Ook woorden waar niet eens een r in voorkomt. Ze mochten vooraf niet weten waar het onderzoek over ging, zodat ze niet (on)bewust hun uitspraak zouden veranderen,” legt Sebregts zijn onderzoeksmethode uit. In totaal werden 22.000 uitgesproken woorden onder de loep genomen. ,,Woorden zoals brood en praat, waar de r aan het begin van het woord zit. En woorden waar de r juist aan het eind zit, zoals maar en hoor, zodat de r lekker kan doorrollen. Hierdoor zijn de verschillende uitspraken goed zichtbaar.”

Letter R

De letter r kent de meest variabele uitspraken in het Nederlandse alfabet, zegt Sebregts. ,,Er zijn twintig variabelen. De Gooise of Randstad r komt dus steeds vaker voor. Vooral in Den Haag en Leiden wordt er vaak met deze r gesproken. In het midden van het land begint het steeds meer te komen. Veelal vrouwen en jongeren gebruiken deze vorm,” zegt de hoogleraar Department of Languages, Literature and Communication aan de Universiteit van Utrecht.

Tongpunt

Naast deze r is een veel voorkomende de huig-r en de tongpunt-r. ,,In Amsterdam wordt er nog veel met de tongpunt-r gesproken, waarbij de tong tegen het gehemelte aan komt. In Rotterdam is de verdeling 50/50 tussen huig (tong achterin de keel) en tongpunt-r. Utrecht is de stad waar de meest verschillende varianten voorkomen,” concludeert Sebregts. ,,De verschillen in stedelijke verhoudingen zijn onverklaarbaar.”

Logopedist

Ook tussen mannen en vrouwen is er een verschil in hoe de achttiende letter van het alfabet wordt uitgesproken. ,,Vrouwen gebruiken over het algemeen vaker de huig-r dan mannen, die vooral de tongpunt-r uitspreken.” De onderzoeksresultaten zijn vooral voor logopedisten en taaldeskundigen handig. ,,Veel mensen gaan naar de logopedist om wat aan hun r te doen. Dit onderzoek kan hen daarbij helpen.”

Na de afronding van het onderzoek heeft het nog een tijd geduurd voordat Sebregts zelf weer normaal naar iemand kon luisteren, zonder op zijn of haar r te letten. ,,Ik ben vier jaar met de letter r bezig geweest, dus ik moest wel even afkicken.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=JTl8Xw-HlM8

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht