Well-being

Lees niet met E-reader voor slapen gaan

Mensen die voordat ze gaan slapen nog een boek lezen op de e-reader of i-Pad, kunnen dat maar beter niet doen. Door het licht dat de apparaten afgeven, raakt het bioritme verstoord en worden minder slaaphormonen aangemaakt.

BADHOEVEDORP-SONY-EREADER

Als je vier uur hebt gelezen vanaf een e-reader of i-Pad, heb je gemiddeld 1,5 uur later dan normaal het gevoel dat je moe bent. Dat komt doordat de computers blauwer licht afgeven dan gewone lampjes op een nachtkastje, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Je lichaam maakt door dat blauwe licht minder melatonine aan. Dat is een hormoon dat ervoor zorgt dat je moe wordt.

Blauw licht

Het blauwe licht werd al langer gezien als de boosdoener achter slaapproblemen, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond. Onderzoekers van de Harvard Universiteit in Boston deden onderzoek naar het gebruik van e-readers en I-Pads op slaap. Twaalf deelnemers lazen vijf dagen achter elkaar een papieren boek en vijf dagen achtereen een digitaal boek. De mensen die vanaf een apparaat hadden gelezen, vielen tien minuten later in slaap dan diegenen die van papier hadden gelezen. Ook was hun remslaap twaalf minuten korter en voelden ze zich ‘s ochtends minder uitgerust.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht