Zorg

Vrijwilligers testen ebola medicijn

Het ebola vaccin van het farmaceutische bedrijf Janssen Pharmaceutical Companies wordt deze week voor het eerst op mensen getest. De testen worden uitgevoerd door de Universiteit in Oxford op 72 gezonde vrijwilligers. Het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutical Companies, Johnson & Johnson liet weten dat er 400 000 doses van het middel zijn geproduceerd voor de volgende testfase in West-Afrika.

 

Foto: ANP

Foto: ANP

Het medicijn tegen ebola bestaat uit twee vaccins, één daarvan is bij Janssen in Leiden gemaakt. Het andere vaccin is door een Deens bedrijf ontwikkeld. Het Nederlandse vaccin bestaat uit een verzwakt verkoudheidsvirus waar een klein stukje genetisch materiaal van het ebolavirus in zit. Het doel van het vaccin is dat het lichaam antistoffen tegen ebola gaat aanmaken. Uit eerdere testen op proefdieren bleek het medicijn 100% bescherming te bieden. Het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic heeft een soort gelijk vaccin gemaakt met een verzwakt pokkenvirus. Beide vaccins worden ingespoten.

 Medicijn

Het middel is in eerste instantie bedoeld voor artsen, verplegers en begrafenisondernemers. Maar volgens Hanneke Schuitenmaker, hoofd virale vaccinontwikkeling van Janssen Pharmaceutical Companies is het mogelijk dat in de landen die het zwaarst onder ebola lijden de hele bevolking een vaccinatie gaat krijgen.

Doden

Ebola heeft al meer dan 8000 dodelijke slachtoffers gemaakt in West-Afrika. 21000 mensen zijn geïnfecteerd met het virus. Het ebola virus is al 40 jaar bekend, maar dit is de eerste uitbraak die zo veel slachtoffers eist. Johnson & Johnson investeerde 160 miljoen euro om het proces van de ontwikkeling het ebola vaccin te versnellen.

Lees hier meer over ebola

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht